
Kunhan viime viikolla paikoilleen nostettu savukaasupesuri tulee tositoimiin, puhdistuu Kurenalan ilma ainakin savukaasuista. Pudasjärven Lämpö Oy:n mittavan investoinnin jälkeen muutaman viikon kuluttua paikoilleen nostettavan lämpölaitoksen piipun päästä tulee vain hiilidioksidia ja vesihöyryä.
Savukaasupesuri puhdistaa lämpökattilan päästöistä rikkiyhdisteet ja ne pienhiukkaset, jotka eivät jääneet jo sitä aiemmin multisykloniin. Uusi kattila toki polttaa siihen syötettävän biopolttoaineen aiempaa puhtaammin ja tehokkaammin, kertoo lämpöyhtiön toimitusjohtaja Sami Vartiainen.
– Savukaasuista otetaan lämpö talteen. Uuden piipun nokasta lähtee ilmoille noin 50-asteista höyryä, nykyisestä 150-asteista.
Oheislaitteineen arviolta puolen miljoonan euron arvoinen savukaasupesuri on suomalaisen Caligo Industrian Tampereella valmistama. Sen verran painava, 14 - 15 tonnia, se on, että järkevintä oli nostaa se paikoilleen ennen kattilalaitoksen rakentamista, Vartiainen kertoo.
Lämpölaitokseen tulee suomalaisen Wärtsilän Oy:n valmistama kahdeksan megawatin tehoinen pyöröarinakattila. Se tuodaan paikoilleen parin - kolmen viikon kuluttua.
Sen jälkeen päästään rakentamaan kattilan ympärille kattilalaitosta. Sen pinta-alaksi tulee kuutisensataa neliömetriä, suurin korkeus on noin kolmetoista metriä.
Lämpölaitokselle tulee myös uusi noin 700-neliömetrin alainen polttoainevarasto. Rakennusten perustukset ovat valmiit, betonityöt tekee espoolainen WMRT Rakennus Oy. Maansiirtotyöt ja laitoksen infran tekee Autio Oy Oulusta.
Rakentaminen on Sami Vartiaisen mukaan viivästynyt suunnitellusta alkuvaiheessa suunnittelutoimistojen työruuhkan takia. Mutta jos tahti nykyisellään jatkuu, laitoksen koekäyttöön päästään keväällä.
Hankkeen pääurakoitsijana toimii virolainen Wentelax Ou. Se myös toimittaa ja rakentaa kattila- ja pesurirakennuksen. Kattilarakennuksen ja polttoainevaraston rakennettu pinta-ala on yhteensä n. 610 m2 ja polttoainevaraston tilavuus n. 650 m3.
Uudessa kattilassa poltetaan pääasiassa puuta, turpeen käyttö vähenee nykyisestä selvästi.
Tuleva pyöröarinakattila tuo mahdollisuuden käyttää polttoaineena myös tuoretta metsähaketta tai sahanpurua. Niistä irtoaa energiaa enemmän kuin kuivasta, Vartiainen tietää.
Mahdollista olisi siis käyttää vaikkapa Kontion sahanpurua, joka nyt kuljetetaan Ouluun. Polttoainetoimitukset kuitenkin tullaan kilpailuttamaan, kunhan uusi laitos alkaa olla valmis lämpöä Kurenalan kaukolämpöverkkoon työntämään, hän kertoo.
Erinomaiset mahdollisuudet paikallisen biopolttoaineen käyttöön kuitenkin ovat. Uusi laitos täyttää myös yhtiön ympäristöllisiä tavoitteita, kun taivaalle tupruavat päästöt vähenevät selvästi, polttoaineen käyttö tehostuu ja se voidaan hankkia läheltä, toimitusjohtaja Vartiainen summaa.
Kevään aikana lämpöyhtiö tulee järjestämään tiedotustilaisuuden, jossa kerrotaan projektin kulusta ja uuden lämpölaitoksen positiivisista vaikutuksista ympäristöön, hän lupaa.