Vauvat: Pu­das­jär­ven vuoden en­sim­mäi­nen vauva syntyi etu­ajas­sa – Vä­hä­kuo­puk­sen per­hees­sä iloi­taan pik­ku­vel­jes­tä

Mainos: Tilaa Iijokiseutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Pu­das­jär­vel­le va­roi­tus vaa­ral­li­sen voi­mak­kaas­ta tuu­les­ta – puus­kis­sa jopa 20 metriä se­kun­nis­sa

Maanantain sää on Pudasjärvellä sateinen ja tuulinen. Tältä tilanne näytti aamupäivällä. Kovimmillaan tuulten ennustetaan olevan iltapäivällä noin viiden aikoihin.
Maanantain sää on Pudasjärvellä sateinen ja tuulinen. Tältä tilanne näytti aamupäivällä. Kovimmillaan tuulten ennustetaan olevan iltapäivällä noin viiden aikoihin.
Kuva: Toivo Kiminki

Maan keski- ja pohjoisosissa on odotettavissa paikoin voimakkaita tuulenpuuskia tänään maanantaina.

Tuulivaroitus on annettu laajoille maa-alueille, muun muassa koko Pohjois-Pohjanmaan alueelle. Varoitus on voimassa tänään maanantaina myös Pudasjärvellä.

Länsituuli on vaarallisen voimakasta iltapäivästä alkaen. Tuulen nopeus voi olla puuskissa jopa 20 metriä sekunnissa tuulelle herkillä alueilla.

Ilmatieteen laitokselta varoitetaan, että tiedossa voi olla yleisesti tuulivahinkoja ja paikoin myös yhtenäisiä vahinkoalueita. Tuulivahingot voivat merkitä paikallisesti suurta raivaustarvetta, pitkiä sähkökatkoja sekä katkoja teleliikenteessä.

– Roudattoman maan aikaan on odotettavissa puiden kaatumisia ja sitä seuraavia vaikutuksia kuten sähkökatkoja paikoin, Ilmatieteen laitokselta ennustetaan.

Voimakkaat tuulenpuuskat johtuvat siitä, että voimakas matalapaine liikkuu Lapin ylitse itään maanantain aikana.

Matalan keskus etenee melkein napapiiriä myöden. Sen pohjoispuolella on odotettavissa lumipyryä ja itätuulta. Eteläpuolella taas tulee vesisadetta, jonka jälkeen länsiluoteesta tulee kuivaa ja puuskaista tuulta.

Voimakkaat puuskat rajoittuvat matalapaineen eteläpuolelle.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan ajokeli voi muuttua erittäin huonoksi runsaan ja märän lumisateen vuoksi Keski- ja Pohjois-Lapissa maanantaiaamupäivästä alkaen.