Urheilu: Pu­das­jär­vel­tä ko­toi­sin oleva Henna Van­ha­nen työs­ken­te­lee yöt OYSin päi­vys­tyk­ses­sä ja nukkuu päivät – Neljän lapsen äiti on yli­voi­mai­ses­ti Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan

Tapahtumat: Van­hus­ten­vii­kol­la iästä tehdään numero – Pu­das­jär­vel­lä on tar­jol­la mo­ni­puo­li­ses­ti oh­jel­maa ja toi­min­taa

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pu­das­jär­vel­le avus­tus­ta seu­ro­jen­ta­lo­jen kor­jaa­mi­seen – kolmeen koh­tee­seen yh­teen­sä 28 000 euroa, Livolle komea potti

Livokkaalle myönnettiin 20 000 euroa seurojentalon korjausavustusta. Livon Ruostehovia on kunnostettu jo usean vuoden ajan. Nyt meneillään on sisäpintojen remontointi.
Livokkaalle myönnettiin 20 000 euroa seurojentalon korjausavustusta. Livon Ruostehovia on kunnostettu jo usean vuoden ajan. Nyt meneillään on sisäpintojen remontointi.
Kuva: Toivo Kiminki

Seurantalojen korjauksiin jaetaan tänä vuonna valtionavustuksia 1,7 miljoonaa euroa.

Maakunnista eniten avustusta myönnetään Pohjois-Pohjanmaalle, jossa seurantalojen korjauksia avustetaan lähes 230 000 eurolla. Yhteensä avustuksia myönnetään maakunnassa 19 hakijalle.

Pudasjärvellä Livokas ry saa merkittävän avustussumman, 20 000 euroa Ruostehovin kunnostustöiden jatkamiseen.

– Tämä on aivan mahtava uutinen! Ei voisi olla parempaa perjantaita, iloitsee Livokkaan rahastonhoitaja Minna Perttu.

1950-luvulla rakennettua Livon Ruostehovia on remontoitu jo useiden vuosien ajan. Muun muassa rakennuksen katto, ovet, ikkunat ja ulkovuoraus on kunnostettu.

– Viime vuonna päästiin aloittamaan sisäpuolen remonttia. Siellä on esimerkiksi entisöity salia.

Nyt saatavilla avustusrahoilla on tarkoitus jatkaa sisäpuolen kunnostusta. Suunnitelmissa on esimerkiksi keittiön uusiminen ja sisävessojen tekeminen. Kunnostustöiden myötä rakennus voitaisiin saada kunnolla käyttöön.

– Näillä avustuksilla voimme palkata työntekijän remontoimaan eikä kaikkea työtä tarvitse tehdä talkoilla, Perttu ennakoi.

Lisäksi Pudasjärvelle rahaa myönnettiin Iinattijärven Nuorisoseuralle 6 000 euroa ja Sarakylän Nuorisoseuralle 2 000. Iinattijärven Nuorisoseuran seurojentalo on Hampushalli ja Sarakylässä Sarapirtti.

Koko maan suurin avustus myönnetään Tyrnävän Vasemmistolle, joka saa 41 200 euroa 1920 rakennetun Työväentalo Vapauden korjauksiin. Toiseksi suurimman avustuksen saa Iin Sosialidemokraatit, jolle myönnetään 36 000 euroa työväentalon peltikaton korjaussuunnitteluun ja korjaustöihin. Temmeksen Kyläyhdistys Tyrnävällä saa 22 000 euroa Väinölä-talon korjauksiin.

Korjausavustusten tarkoitus on säilyttää seurantalojen arvokasta rakennusperintöä sekä mahdollistaa talojen käytettävyyttä parantavat korjaukset.

Seurantalojen korjausavustus on valtionavustus, jonka jakamisen opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut Suomen Kotiseutuliiton tehtäväksi. Korjausavustusten tarkoituksena on ylläpitää seurantalojen rakennusperintöä, edistää niiden korjauksia sekä parantaa talojen toimivuutta. Avustusta voivat saada yhdistykset ja yhteisöt, jotka omistavat vapaaseen kansalaistoimintaan tarkoitetun seurantalon.

Seurantaloasiain neuvottelukunta tekee avustusten jaosta esityksen, joka käsitellään Suomen Kotiseutuliiton hallituksessa. Neuvottelukunnassa edustettuina ovat seurantaloja omistavien yhdistysten keskusjärjestöt sekä opetus- ja kulttuuriministeriö, ympäristöministeriö, Museovirasto ja Kuntaliitto. Seurantalojen korjausavustus jaetaan veikkausvoittovaroista.

Koko maassa vuonna 2017 seurantalojen korjausavustuksia jaetaan 168 yhdistykselle. Hakijoiden määrä pysyi samalla tasolla kuin aiempina vuosina. Eniten avustuksia haettiin Pohjanmaalta ja Uudeltamaalta. Suurimmista avustuksista merkittävä osa myönnetään vesikaton korjauksiin.

Keskimääräinen avustussumma on noin 10 218 euroa seurantaloa kohti. Avustusta saa tänä vuonna 65 % hakijoista.