Sudet: Pu­das­jär­ven pa­lis­kun­nan su­si­jah­ti tuotti jälleen tulosta

Pudasjärven seurakunta: Pu­das­jär­ven seu­ra­kun­ta­kes­kuk­seen iso re­mont­ti ensi kesänä – pihamaa myl­lä­tään auki, kes­kuk­sen käyt­töön tauko

Po­ro­kel­lon va­roi­tuk­set nyt na­vi­gaat­to­reis­sa – so­vel­lus tulossa äly­pu­he­li­miin

-

Älyliikennepalvelu Porokellon reaaliaikaiset porovaroitukset ovat nyt saatavissa lähes kaikkien autojen navigaattoreihin V-Trafficin palvelun kautta.

Porokello-sovellus laajenee suurelle joukolle tienkäyttäjiä, sillä V-Trafficin liikennetiedot tavoittavat noin 500 000 suomalaista autoilijaa. Projektin edetessä varoitukset ovat ladattavissa myös ilmaisena sovelluksena matkapuhelimiin.

Porokello älyliikennepalvelu pohjautuu mobiiliteknologiaan ja siksi matkaviestinverkon kuuluvuus on olennainen osa palvelun laatua. Porokello-ohjelmistoon on tehty laajennus, jonka avulla päätelaitteet keräävät kuuluvuusmittaustietoa niiltä alueilta, joilla ammattiautoilijat liikkuvat.

Tämä tieto täydentää DNA:n oman kenttämittaustiimin mittausdataa ja sitä voidaan hyödyntää erilaisissa DNA matkaviestinverkon kuuluvuusselvityksissä ja verkon kehittämisessä Pohjois-Suomen alueella.

Porokello on Lapin ELY-keskuksen hallinnoima tutkimus- ja kehityshanke, jossa mobiiliteknologiaa hyödyntäen luodaan uusi älyliikenteen palvelu porovaroittamiseen.

Palvelu pohjautuu ideaan, että tuhat ammattiautoilijaa tuottaa reaaliaikaista tietoa tiellä tai tien läheisyydessä havaituista poroista.

Porohavainnot tuotetaan sovelluksella, joka on asennettuna ammattiautoilijoille jaettuun laitteeseen. Palvelun kehittäminen on lähtenyt hyvin liikkeelle, sillä jo yli 700 ammattiautoilijaa on ottanut palvelun käyttöönsä.