Kesäkuvakisa: Osal­lis­tu Ii­jo­ki­seu­dun ke­sä­ku­va­ki­saan ja voita hienoja pal­kin­to­ja – Katso jat­ku­vas­ti täy­den­ty­vä ku­va­gal­le­ria

Kolumni

Po­li­tiik­ka kävi kylässä – aikana en­ti­se­nä mi­nis­te­ri­vie­rai­lua olisi juh­lit­tu torilla

Pudasjärvi

Jos elettäisiin aikaa entisvanhaista, olisi Pudasjärvellä tuntenut olevansa politiikan keskiössä viikonvaihteessa. Paikkakunnalla oli yhtä aikaa kaksikin ministeriä. Nyt tilanne oli arkipäiväinen. Torilla ei torvet soineet, eikä mattoa levitelty kaupungintalolla. Kuvastanee politiikan nykytilannetta. Pömpöösiä ei kukaan tosin odottanut, paremminkin villasukan lämpöistä yhdessäoloa.

-
Kuva: Janne Körkkö

Maailmallinen tilanne oli silti esillä. Natopäätöstä pidettiin tarkoituksenmukaisuutena ja Ukrainan sodan vaikutuksia pohdittiin taloudellisten vaikutusten kautta. Edellinen on kuitenkin myös arvovalinta länsimaiseen yhteiskuntaan ja jälkimmäinen humanitäärinen katastrofi. Näitä näkökulmia ei ole syytä unohtaa.

Naton ja Ukrainan sodan alle on jäänyt pienempiä uutisvirtoja, milteinpä puroja.

Mediakohun ansaitsi vihreiden kokous ehdottaessaan sunnuntain ns. tuplapalkan poistamista. Perustelu oli mielenkiintoinen: sunnuntaisinkin voisi kahvilat ja ravintolat olla avoinna. Vaikka ehdotus ei toteutunut, jää kuva, ettei puolueessa ole ymmärretty asiaa työntekijöiden kannalta. Suomi toimii maanantaista perjantaihin ja viikonlopputöihin on maksettava korkeampaa korvausta. Mikä tietysti tuotiin some-esille hetimiten.

Toinen oivallus oli, että vaihdettaessa sähköautoon, poistuu taloudesta yksi huoli. Nykyisillä ja tulevilla polttoaineen hinnoilla asia on varmaankin näin. Toisaalta myös sähkön hinta on pomsahdellut niin, että alkuvuodesta usea sähkölämmitystalon omistaja sääteli termostattia pienemmälle lähes paleltumiseen saakka sähkön hinnan takia. Öljyn hinta kävi korkealla ja pumppuhinnat nousivat myös. nyt öljyn hinta on jälleen matalalla, mutta bensapumpulla hinnat jäivät korkealle, miksiköhän.

Käsityskykyä silti toivoisi sille, ettei auton vaihto noin vain ole mahdollista. Suomessa on jo nyt autojen keski-ikä 12,6 vuotta. Siihen on syynsä ja se on hinta.

Pohjanoteeraus tuli perussuomalaisilta, joiden kansanedustajat katsoivat asialliseksi kiusata ja maalittaa naapuripuolueen transnuorta. Nuori kuitenkin osoitti somessa suurempaa kypsyyttä kuin perusedustajat.

Vihreiden esitykset olivat outoja, mutta demokratian mukaisia, persukommentit pelkästään ikäviä. Ehkä oli parempi, ettei Pudasjärven ministerivierailuilta samantapaisia otsikoita noussut.

Toimittajalta

Risto Pikkupeura

risto.pikkupeura@iijokiseutu.fi

Politiikka kävi kylässä
Video: Risto Pikkupeura / iijokiseutu / Kaleva media