Itsenäisyyspäivä: Suomi 105 vuotta – Katso ku­va­koos­te it­se­näi­syys­päi­vän juh­lin­nas­ta Pu­das­jär­vel­lä

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pe­tä­jä­kan­kaan­tien mur­has­ta, va­pau­den­riis­tos­ta ja ta­lo­pa­los­ta epäilty kol­mik­ko van­git­tiin – Kes­kus­ri­kos­po­lii­sin mukaan epäil­lyt ovat ou­lu­lai­sia ja heillä on aiempaa ri­kos­taus­taa

Pudasjärvellä herättiin viime torstaina järkyttävään aamuun, kun Petäjäkankaantien talopalon yhteydessä paljastui henkirikos.
Pudasjärvellä herättiin viime torstaina järkyttävään aamuun, kun Petäjäkankaantien talopalon yhteydessä paljastui henkirikos.
Kuva: Toivo Kiminki

Pudasjärvellä viime torstaina tapahtuneesta henkirikoksesta ja tapahtumiin liittyvästä omakotitalon palosta ja talossa asuneen naisen vapaudenriistosta epäillyt kaksi miestä ja yksi nainen on vangittu käräjäoikeudessa viikonvaihteessa.

Keskusrikospoliisin mukaan vangitut ovat oululaisia. Vangitsemisesta kertoi ensin Iltalehti.

Henkirikos tuli ilmi, kun Petäjäkankaantien varrella sijaitseva talo paloi pahoin torstaiaamuna. Talon tuntumasta tien vierestä löytyi vuonna 1960 syntynyt mies, joka oli surmattu. Poliisin mukaan mies oli ammuttu.

Vangittua kolmikkoa epäillään nyt todennäköisin syin miehen murhasta. Murha on laissa henkirikos, johon liittyy erityistä raakuutta tai julmuutta tai suunnitelmallisuutta.

Muut rikosnimikkeet ovat törkeä ryöstö, törkeä vapaudenriisto ja tuhotyö. Poliisin mukaan rikosnimikkeet voivat vielä muuttua tutkinnan edetessä.

Epäillyillä oululaisilla on kaikilla vakavaa aiempaa rikostaustaa, muun muassa väkivaltarikoksia ja "monenlaista muuta", kertoo keskusrikospoliisissa tapauksen tutkintaa johtava rikoskomisario Jukka Nurmenniemi.

Vangituista miehistä toinen on iältään vähän yli 40-vuotias ja toinen yli 30-vuotias. Nainen on iältään nuorin, reilut 20 vuotta, Nurmenniemi kertoo.

Toinen miehistä vangittiin poissaolevana, sillä hän on vielä Ruotsin poliisin hallussa. Vaarallinen ja aseistettu mies ehti paeta ajamallaan Kia Ceed -henkilöautolla rajan yli. Autossa oli myös palopaikalta mukaan pakotettu surman uhrin vaimo.

Pakenevan miehen sai kiinni Ruotsin poliisi Luulajassa perjantaiyönä, ja samalla uhrin siepattu vaimo pääsi poliisin suojiin. Hän selvisi koettelemuksesta tiettävästi ilman fyysisiä vammoja.

Prosessi epäillyn miehen luovuttamiseksi Suomeen on käynnissä, Nurmenniemi kertoo.

Nyt vangitun kolmikon toinen mies ja nainen otettiin puolestaan kiinni Kiimingissä jo torstaina.

Poliisi ei vielä avaa tapahtumien ketjua. Nurmenniemen mukaan näyttää yhä siltä, että uhriksi joutunut pariskunta ja epäilty kolmikko eivät tunteneet entuudestaan eikä heillä ole muutakaan yhteyttä.

Poliisi selvittää vielä tapahtumien kulkua ja motiiveja. Nurmenniemi ei toistaiseksi tutkinnallisista syistä avaa tarkemmin tapahtumaketjua, joka on edeltänyt surmaa ja talon paloa sekä uhrin vaimon vapaudenriistoa.

Nurmenniemi kertoi aiemmin, että tutkinta siirrettiin Oulun poliisilta Keskusrikospoliisille tapauksen poikkeuksellisuuden ja kansainvälisen kytköksen vuoksi, koska yksi epäillyistä otettiin kiinni Ruotsista. 

Aiemmin Pudasjärven tapahtumien yhteydessä Iijokiseutu uutisoi myös, että keskustassa Naamangantien tuntumassa oli ammuttu laukauksia torstaina aamuyöstä. Vain tunteja myöhemmin samana aamuna havaittiin Petäjäkankaantien talopalo ja surma.

Rikoskomisario Nurmenniemen mukaan tutkinnassa on edelleen se, onko laukausten ampumisella ja myöhemmillä tapahtumilla ja epäillyllä kolmikolla tekemistä keskenään.

Ju­ko­lan­tiel­lä ole­van ker­ros­ta­lon par­vek­keen ovesta löytyi ainakin yksi luodinreikä. Luoti oli mennyt kah­den ovi­la­sin läpi ja tehnyt ison iskemäjäljen rap­pu­käy­tä­vän kiviseinään. Kukaan ei loukkaantunut laukauksesta.