Päivä pa­lo­ase­mal­la hou­kut­te­li lapsia hyvän har­ras­tuk­sen pariin – mutta mikä oli päivän tärkein opetus?

Nelivuotiaalta Emmiina Luokkaselta onnistui pullonkaato paloruiskulla. Rastikouluttaja Jouni Koivukankaan opastuksella. Elvi Lauhikari oppi Lauri Kuosmasen tunnelirastilla, että kun palovaroitin soi, ei pidä mennä piiloon, vaan mahdollisimman matalana etsiä tiensä ulos. Erkki ja Jennika Lauhikari olivat tuoneet tulevat VPK:laisensa Aatoksen ja Eliaksen katsomaan paloautoa. – Tuttu näky, koska iskä on VPK:ssa, kommentoi Aatos. Hän ei kuitenkaan vielä ollut päässyt kyytiin, mutta käynyt jo ”tuulilasiin pörräämässä”.
Nelivuotiaalta Emmiina Luokkaselta onnistui pullonkaato paloruiskulla. Rastikouluttaja Jouni Koivukankaan opastuksella.
Nelivuotiaalta Emmiina Luokkaselta onnistui pullonkaato paloruiskulla. Rastikouluttaja Jouni Koivukankaan opastuksella.
Kuva: Juha Hagelberg

Pelastusalan keskusjärjestön valtakunnallinen Päivä paloasemalla järjestettiin viime lauantaina Pudasjärven paloasemalla. Käytännön järjestelyistä vastasi paikallinen VPK.

– Ties monennettako kertaa, laskeskeli apulaispalopäällikkö Kari Kuosmanen ja oli tyytyväinen vuosittain järjestettävän teemapäivän suosioon.

Puoleenpäivään mennessä paikalla oli käynyt jo yli sata lasta ja nuorta yläasteikäisiin saakka. Kuosmasen mukaan tapahtuma kannustaa lapsia ja nuoria havainnoimaan ja toimimaan mahdollisen tulipalon sattuessa.

Teemapäivä on Kuosmasen mukaan myös hyvä markkinointitapahtuma paloaseman toiminnan tulevaisuuden kannalta. Samalla houkuteltiin lapsia ja nuoria hyvän harrastuksen pariin paloalalle.

– Näistä tapahtumista on tullut väkeä VPK:n nuoriso-osastoon, joka on hyvä ponnahduslauta vaikkapa tulevaan ammattiin.

Kuosmasen mukaan nuoriso-osasto on toiminut vuodesta 1991 saakka ja sieltä on jäänyt monta nuorta mukaan varsinaiseen toimintaan.

– Tässä suhteessa tilanne Pudasjärvellä on hyvä, mutta esimerkiksi pohjoisen ja itäisen Suomen vähäväkisillä alueilla väestökato näkyy myös vapaapalokuntalaisissa.

Paloturvallisuusviikon aloittanut Päivä Paloasemalla -tapahtuma järjestettiin lauantaina kaikkiaan 12 Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen paloasemalla.

Tapahtuman perimmäisenä tarkoituksena oli oppia tärkeitä paloturvallisuustaitoja ja tutustutaan palokunnan toimintaan tehtävärasteilla.

Tunnelirastin valvoja Lauri Kuosmasen mukaan on tärkeää, että perusasiat opitaan ihan pienestä pitäen ja ne jäävät mieleen. Esimerkiksi tulipalojen ennaltaehkäisy ja savuisesta tilasta poistuminen.

– Tärkein opetus, ettei saa jäädä paikoilleen tai mennä piiloon tulipalon syttyessä, vaan tulla mahdollisimman matalana rakennuksesta ulos.

Jokakodin paloturvallisuusrastilla Iikka Tuohimaa esitteli omakotitalon tärkeitä paloturvallisuusriskien paikkoja.

Lapset saivat tarralapuilla merkitä taululle paikkoja, joihin palovaroittimen ja jauhesammuttimen laittaisivat. Selväksi tuli myös se, ettei vettä ei saa heittä liedelle rasvapalon syttyessä, vaan on käytettävä sammutuspeittoa.

Varsinaiseen palomiehen työhön tutustuttiin vielä tässä vaiheessa käsikäyttöisin vesiruiskuin, joiden kohteena oli rivi tyhjiä limsapulloja, joita VPK:lainen Jouni Koivukangas joutui pystyyn nostelemaan kerta toisensa jälkeen.

Esittelyssä oli tietenkin myös koko paloaseman kalusto. Rastipassit leimattuna pääsi nauttimaan mehusta ja pipareista.