Oulun riis­ta­kes­kuk­sen alueel­la hir­vi­lu­pien määrä putosi yli 600:lla – pel­to­pyyn­ti alkaa syys­kuus­sa

Hirvilupia on jaettu alueittain.
Hirvilupia on jaettu alueittain.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevan metsästyskauden hirvieläinten pyyntiluvat. Hirvien pyyntilupamäärät kasvoivat Lapissa ja Kainuussa.

Oulun riistakeskusalueella lupia annettiin 5185 hirvelle, kun viime vuonna lupia oli 5795 kappaletta. Hirvilupien määrä putosi 610 luvalla.

Lappiin hirvilupia annettiin 11041 kappaletta, määrä on 638 enemmän kuin viime vuonna.

Kainuussa lupia tuli 2319 kappaletta. Viime vuonna lupia oli yli 522 vähemmän.

Valtakunnallisesti hirven pyyntilupamäärä pienentyi noin viisi prosenttia. Lupamäärä pienentyi hieman useimmilla riistakeskusalueilla.

Hirvikanta on pienentynyt viime vuosina, mutta hieman alle puolella hirvitalousalueista hirvikanta on edelleen tavoitetasoa tiheämpi. Metsästyksellä pyritään säätelemään hirvikantaa tavoitteeksi asetetulle tasolle.

Viime syksyn metsästyksessä saatiin saaliiksi 52 300 hirveä ja pyyntiluvista käytettiin noin 80 prosenttia.

Luonnonvarakeskuksen tuottamien arvioiden mukaan hirvikanta pienentyi viime kauden metsästyksellä noin 8,5 prosenttia ja oli metsästyskauden jälkeen noin 87200 hirveä. Hirvitalousalueille asetetut tavoitteet tähtäävät koko maassa 68 000–85 000 yksilön talvikantaan.

Hirveä on mahdollista pyytää vahtimalla pellolta 1. syyskuuta alkaen. Varsinainen hirvenmetsästyskausi alkaa lokakuussa ja jatkuu vuoden loppuun, ja sen jälkeenkin hirveä saa metsästää ilman koiraa tammikuun 15. päivään asti.

Poikkeuksena Oulun riistakeskusalueella ovat Kuusamon ja Taivalkosken kunnat, jotka metsästävät Lapin mukaisesti aikaistetun hirvenmetsästyksen malliin. Täten varsinainen metsästyskausi alkaa siellä jo 1. syyskuuta, mutta keskeytyy 21. syyskuuta kiimarauhoituksen ajaksi.