Itsenäisyyspäivä: Suomi 105 vuotta – Katso ku­va­koos­te it­se­näi­syys­päi­vän juh­lin­nas­ta Pu­das­jär­vel­lä

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Oulun kä­rä­jä­oi­keu­des­sa puidaan Livolla kuo­le­maan joh­ta­nut­ta trak­to­rin ja pyö­räi­li­jän yh­teen­tör­mäys­tä – syyt­tä­jä vaatii trak­to­rin kul­jet­ta­jal­le elin­kau­tis­ta van­keut­ta mur­has­ta

Oulun käräjäoikeus käsittelee murhasyytettä. Tapaus sattui Pudasjärven Livolla viime syyskuussa, jolloin paikkakuntalainen pyörällä ajanut mies jäi traktorin alle ja sai surmansa.

Syyttäjä vaatii traktorin ajajalle tuomiota murhasta. Syyttäjän mukaan traktorin kuljettaja oli ajanut pyöräilijää vastaan keskellä tietä ja välittömästi ennen kohtaamista käänsi liikkuvan traktorinsa keulan kohti pyöräilijää kohtalokkain seurauksin.

Syyttäjän mukaan traktorin kuljettaja oli törmäyksen jälkeen painanut ajoneuvon etukauhalla uhria surmaamistarkoituksessa.

Syyttäjän mukaan teko on tehty vakaasti harkiten ja erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Syyttäjä vaatii traktorin ajajalle tuomiota myös laittomasta uhkauksesta. Syyttäjän mukaan mies oli uhannut pyöräilijää aiemmin useita kertoja muun muassa sanomalla ampuvansa hänet.

Lisäksi syytetty oli syyttäjän mukaan myös ampunut kaksi laukausta pienoiskiväärillä uhkailu- ja pelottelutarkoituksessa, kun uhri ajoi pyörällä syytetyn asuintalon ohi. Tämä tapaus sattui syyttäjän mukaan elokuussa 2016.

Syyttäjä vaatii traktoria ajaneelle miehelle elinkautista tuomiota.

Syytetty kiistää kaikki syytteet ja vaatii niiden hylkäämistä. Hänen mukaansa hän ei surmannut tahallaan pyöräilijää vaan kyseessä oli liikenneonnettomuus, joka aiheutui pyöräilijän yllättävästä ja ennalta-arvaamattomasta toiminnasta. Syytetty katsoo, että tämä ajoi itse traktorin eteen eikä hän ehtinyt ja voinut estää onnettomuutta.

Syytetyn puolustuksen mukaan syytetty yritti väistää pyöräilijää kääntämällä traktoria jyrkästi vasemmalle.

– Hän toimi hyvin nopeasti ja vaistonvaraisesti. Väistöliikkeen seurauksena traktori ajautui ojaan, miestä avustava asianajaja Esko Eskonpekka kuvaili.

Eskonpekan mukaan hänen päämiehensä kuljetti traktoria tien oikeassa reunassa ennen kohtaamista ja pyörälle jäi riittävästi tilaa ajaa turvallisesti kohtaamistilanteessa.

– Vaihtoehtoista tapahtumainkulkua ei voida sulkea pois, joten päämieheni syyllisyydestä jää järkevä ja perusteltu epäilys. Syyte pitää hylätä.

Syytetyn puolustus kiistää myös sen, että syytetty olisi painellut missään vaiheessa pyöräilijää traktorin kauhalla syyttäjän väittämällä tavalla.

He kiistävät myös syyttäjän vaatimuksen siitä, että noin 27 000 euron arvoinen traktori pitäisi tuomita valtiolle rikoksentekovälineenä. 

Syyttäjä: Hän tunsi kovaa vihaa uhria kohtaan

Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjän Kimmo Vakkalan käsityksen mukaan syytetty tunsi kovaa vihaa kuollutta pyöräilijää kohtaan.

– Syyttäjä katsoo, että mies syytti pyöräilijää siitä, että tämä välitti viinaa alkoholisoituneille henkilöille ja muun muassa syytetyn veljelle.

– Hän syytti tätä myös siitä, että uhri velkoi saataviaan kovin keinoin muun muassa kiristämällä, Vakkala selitti oikeudelle.

Hän väittää uhrin pahoinpidelleen syytetyn veljen päivää ennen kohtalokkaita tapahtumia kapealla soratiellä.

Syyttäjä kertoi oikeudelle, että poliisin saapuessa paikalle syytetty oli eloisa ja puhelias.

– Hän ei purkanut pahaa oloaan kuoleman johdosta vaan käyttäytyi niin, että se oli omiaan vahvistamaan käsitystä siitä, että tässä oli kyse tarkoituksellisesta tappamisesta.

Miehen puolustus myöntää, että syytetyllä ja uhrilla oli keskenään huonot välit. Asianajaja Esko Eskonpekan mukaan se on johtanut perusteettomiin rikosepäilyihin.

– Huonoista väleistä ei pitäisi voida päätellä sitä, että päämieheni olisi surmannut hänet (uhrin). Hän ei ole koskaan aiemminkaan syyllistynyt mihinkään rikokseen.