Joko luit: Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­joh­ta­ja Tomi Timonen mil­joo­na­luo­kan sääs­töis­tä: "Nä­ky­mät ovat muut­tu­neet no­peas­ti huo­nom­paan suun­taan"

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Olisiko tässä rat­kai­su polt­to­puu­pu­laan nuo­tio­pai­koil­la? Oulussa ko­keil­laan polt­to­puuau­to­maat­tia, jonne pit­kä­kyn­ti­set eivät pääse

Kestävän kehityksen keskuksen tavoitteena on saada automaatteja ympäri Oulua.

Hietasaaren nuotiopaikan yhteyteen pystytettiin tiistaina kenties koko maailman ensimmäinen polttopuuautomaatti.

– Idea lähti siitä, että olin melomassa Äkäsjoella ja tarkoitus oli nousta nuotiopaikalle. Olimme märissä kamppeissa ja huomasimme, että nuotiopaikalla ei ollut polttopuita ollenkaan. Oli kylmä, ja olisimme halunneet paistaa makkarat. Silloin ajattelimme, että olisimme olleet valmiita vaikka parikin kymppiä maksamaan puista, Kestävän kehityksen keskuksen hanketyöntekijä Valto Vaaraniemi kertoo.

Aluksi asiasta vitsailtiin. Voisiko nuotiopaikoilla olla polttopuuautomaatti? Pian asiaa ryhdyttiin kuitenkin tosissaan suunnittelemaan Kestävän kehityksen keskuksessa, ja Oulun kaupunkikin näytti villille ehdotukselle vihreää valoa.

Viime talven aikana syntyi automaatin runko, ja Oulun ammattikorkeakoulun opiskelija Juho Kettunen teki laitteelle ohjelmiston opinnäytetyönä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.