Joko luit: Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­joh­ta­ja Tomi Timonen mil­joo­na­luo­kan sääs­töis­tä: "Nä­ky­mät ovat muut­tu­neet no­peas­ti huo­nom­paan suun­taan"

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Nyt se maski vii­mein­kin käyt­töön – Pu­das­jär­ven kau­pun­ki siirtyy etä­ko­kouk­siin

Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt koronan osalta kiihtymisvaiheeseen ja maskien käyttämistä suositellaan julkisissa sisätiloissa.

Pudasjärvi
Kaisa Ervasti näyttää miten maskin tulee olla tiiviisti kasvoilla. Maskeja jaettiin koronaepidemian aluassa kaupungintalolla.
Kaisa Ervasti näyttää miten maskin tulee olla tiiviisti kasvoilla. Maskeja jaettiin koronaepidemian aluassa kaupungintalolla.
Kuva: Risto Pikkupeura

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ilmoitti tiistaina alueen siirtymisestä koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen. Epidemia on samassa vaiheessa myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä, jossa kiihtymisvaihe todettiin jo marraskuun alussa.

Oulunkaaren alueella koronatartuntojen määrä on maltillinen, mutta kiihtymisvaihe näkyy alueella yksittäisinä uusina tartuntoina ja altistumisina sekä jäljitystyötä tekevien työmäärän kasvuna.

Kiihtymisvaiheesta on merkkejä erityisesti Iissä, jossa on todettu 21 tartuntaa ja ilmaantuvuusluku 60,9 on suurempi kuin esimerkiksi Oulussa. Utajärvellä on havaittu 6 tartuntaa, muissa Oulunkaaren kunnissa on vielä alle viisi tartuntaa. Pudasjärvi on näiden kuntien joukossa edelleen.

Pudasjärven kaupunginjohtaja Tomi Timonen kehottaa kuitenkin suhtautumaan vakavasti suosituksiin maskien käytöstä ja kontaktien rajoittamisesta.

– Nyt on hyvä herätä ja terästäytyä, että saisimme viettää rauhallisen joulun. Jos korona pääsee perheeseen, niin se joulu ei ole silloin enää rauhallinen.

– Liikkumista ja kontakteja lähipiirin ulkopuolelle on nyt syytä välttää, korostaa Timonen.

Pian on alkamassa jouluostosten aika ja silloin pudasjärveläisiä käy runsaasti esimerkiksi Oulussa.

– Ja Oulussa koronaluvut ovat jo kovat

Pudasjärven kaupungin nettisivuilla on ohjeistus koronan aiheuttamista toimista.

– Kaupungilla etäkokouskäytännöt lisääntyvät ja esimerkiksi valtuusto ja tulevat muutkin kokoukset pidetään etänä, toteaa Timonen.

Timonen sanoo myös, että harrastekokoontumisiin on tulossa kaupungilta tarkennuksia.

– Tiukennuksia, mutta ei merkittäviä muutoksia. Kansalaisopiston ryhmät ovatkin jo jäämässä syystauolle.

– Onko kuitenkin myös muiden syytä laittaa nyt aikuisten harrastusryhmät hyllylle, muistuttaa Timonen pohtimaan.

Oulunkaaren johtava lääkäri Tuula Saukkonen suosittelee myös aikuisten harrastusporukoita olemaan nyt tauolla.

Lasten ja nuorten harrastepurukoille ei rajoitteita olla asettamassa.

– Ne ovat kuitenkin tärkeitä lapsille, eikä koronan ole todettu leviävän niin herkästi nuorten keskuudessa.

Pudasjärveltäkin on kyselty voidaanko järjestää tapahtumia ennen joulua.

– Oulun ja Pudasjärven välillä on liikennettä, eikä voi mitenkään tuudittautua siihen, ettei korona ilmaantuisi, vaikka tapauksia ei vielä ole. Tilanne voi muuttua hyvin nopeasti ja levitä äkkiä.

Oulunkaaren alueellakin havaitut tartunnat ovat monet peräisin harrastuksista, työpaikoilta, illanvietoista ja perhepiiristä.

– Olemme pystyneet jäljittämään tartunnat ja ketjut hyvin ja altistuneet on asetettu karanteeniin. Nyt on syytä pysytellä ohjeistusten kanssa erittäin tarkkana. Huolta meillä on myös siitä, että kaikki eivät ota vakavasti karanteenimääräyksiä. Karanteeni tarkoittaa, että muita ihmisiä ei saa tavata eikä kodin ulkopuolella saa liikkua, ei edes maskin kanssa. Myöskään vieraita ei saa kutsua kylään. Tartuntatautilain mukaan karanteenin rikkominen on rangaistava teko, sanoo Oulunkaaren vt. terveyspalvelujohtaja Ritva Väisänen tiedotteessa.

– Epidemiatilanne on sellainen, että nyt kannattaa viettää pikkujoulut jollakin muulla tavalla kuin kokoontumalla yhteen sisätiloihin ja saman katon alle. Esimerkiksi monet perhepiirissä tapahtuneet sairastumiset ovat peräisin perhejuhlista. Kun maltamme jättää nämä kokoontumiset väliin, voimme toivottavasti sitten juhlia joulua rauhassa perhepiirissä, sanoo Oulunkaaren johtava lääkäri, ylilääkäri Tuula Saukkonen.

Koronatestejä on Oulunkaaren alueella otettu jo kaikkiaan nelisentuhatta.

– Kesällä oli hiljaisempaa, mutta syksyn tullessa testausmäärä nousi, kertoo Ritva Väisänen.

Oulunkaaren alueella on määrätty jo kymmeniä henkilöitä karanteeniin

– Toivotaan, että nyt annettu ohjeistus takaa, että tartuntamäärät kääntyvät laskuun.

Fakta

Oulunkaaren suositukset

Pohjois-Pohjanmaan siirtyminen epidemian kiihtymisvaiheeseen tuo myös Oulunkaaren alueelle mukanaan uusia suosituksia.

Suositukset ovat voimassa 26.11. – 18.12. aikana.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee etätyön ja etäkokouksien hyödyntämistä mahdollisimman kattavasti.

Myös maskisuositus laajenee julkisiin sisätiloihin ja yleisötilaisuuksiin, toisen asteen oppilaitoksiin ja korkeakouluihin sekä työpaikoille sisätiloihin aina, kun maskin käyttö on mahdollista.

Lisäksi koordinaatioryhmä suosittelee, että yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestetä.

Myös ryhmämuotoisessa harrastamisessa on syytä noudattaa tarkennettuja turvallisuusohjeita.