Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Näillä ti­las­to­tie­doil­la teet ta­van­omai­sim­man ja suo­ma­lai­sim­man joulun – kink­kua, punkkua ja graa­vi­ka­laa

Pudasjärvi

-
Kuva: Janne Körkkö

Joulukinkku mielessä kauppaan suuntaa Tilastokeskuksen mukaan 75 prosenttia ruokakunnista. Jouluna kinkkua syödään 6-7 miljoonaa kiloa. Osuutesi voit arvioida siitä, että maassamme asuu noin 5,5 miljoonaa ihmistä.

Kotimaisen kinkun kinkun ostajista ostaa noin 87 prosenttia. Kolmannes ostaisi luomukinkun, jos se olisi mahdollista. Markkinoille tulee kuitenkin vain noin 125 000 kiloa luomukinkkua.

Toinen menestystuote jouluruokamarkkinoilla on punaviini. Sitä kannetaan Alkon myymälöistä tänäkin jouluna kaksi miljoonaa litraa. Jälleen voit laskea oman osuutesi väestömäärästä jaettuna. Yli 18 -vuotiaita eli viiniä laillisesti nauttivien osuus suomalaista on noin 4,25 miljoonaa. Vajova puoli litraa siis per naama.

Ruokapöydän toinen hittituote on olut, jonka kysyntä myös kaksinkertaistuu. Kuohuviinin ja shampanjan myyntikin nelinkertaistuu joulun pyhien aikana.

Joulupöytä tekee Suomessa joulun. Lejoksen tutkimuksen mukaan neljä viidestä vastaajasta pitää jouluruokaa tärkeimpänä joulutunnelman luojana. Itse jouluruoan aikoo kuitenkin tehdä vain 16 prosenttia vastaajista. Valmiina ostettu on vähätöisempää ja useiden mielestä myös edullisempaa. Jos siis naapurisi sanoo tekevänsä laatikot, kinkunpaiston sun muut sörsselit itse, kuuluu hän suomalaiseen vähemmistöön, joka on kooltaan samankokoinen kuin esimerkiksi koronarokotteesta kieltäytyjien osuus.

Sian ja joulujuomien lisäksi suomalainen kantaa kotiinsa kalaa. Graavikalaa ostetaan jouluksi 2,5 kertaa enemmän kuin tavallisena päivänä. Kaikesta Suomessa myydystä graavikalasta viidesosa myydään jouluna. Graavikala on kinkun jälkeen toiseksi suosituin jouluruoka ja kuuluu noin 64 prosenttiin joulupöydistä.

Koko vuoden mätikaupasta noin 70 prosenttia käydään jouluna. Sesonki on lyhyt, sillä noin 60 prosenttia mädistä myydään joulun alusviikolla.

Tilastojen mukaan koteihin hankitaan noin 1,4 miljoonaa joulukuusta. Kotimaisia näistä on noin miljoona. Omasta metsästä haetaan noin 300 000 joulukuusta. Minäkin lukeudun tähän joukkoon. Tontin reunalla on sopiva kuusi vielä kahdeksi jouluksi.

Joulunviettosuunnitelmat ovat koronan takia muuttuneet neljänneksellä suomalaisista, kertoo Helsingin Sanomien selvitys. Puolet näistä aikoo jättää vierailut sukulaisten ja ystävien luokse nyt väliin. Mielenkiintoista sikäli, että vain 34 prosenttia taas ei odota jouluvieraita kotiinsa.

Joulutervehdyksillä on edelleen vankkumaton suosio. Jopa 80 prosenttia aikoo Postin mukaan lähettää joulutervehdyksen. Suurin osa uskoo näin ilahduttavansa saajaa ja vain hieman pienempi joukko pitää tervehdystä perinteenä, jota halutaan ylläpitää.

Sävelradion ja Radio Mafian myötä kasvaneena joulun tärkeä tieto on mitä musiikkia kuunnellaan. Gramexin mukaan soitetuin biisi yksityisillä radioasemilla on Wham -yhtyeen Last Christmas ja toiseksi suosituin Mariah Careyn All I Want For Christmas Is You. Soitetuin kotimainen kappale löytyy sijalta neljä heti John Lennonin Happy Xmasin jälkeen. Se on Haloo Helsinki! -yhtyeen kappale Joulun kanssas jaan.

Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan Suomen kasvihuoneissa kasvatettiin vuonna 2019 noin 2,5 miljoonaa hyasinttia, 1,5 miljoonaa ritarinkukkaa ja 1,5 miljoonaa joulutähteä. Plantagenin mukaan suosituimmiksi joulukukiksi nousivat joulutähti (26 %), hyasintti (21 %) ja amaryllis/ritarinkukka (14 %).

Näillä tilastotiedoilla onkin jo mahdollista valmistella keskimääräisin ja tavanomaisin joulu. Hyvää joulua!