Sudet: Pu­das­jär­ven pa­lis­kun­nan su­si­jah­ti tuotti jälleen tulosta

Pudasjärven seurakunta: Pu­das­jär­ven seu­ra­kun­ta­kes­kuk­seen iso re­mont­ti ensi kesänä – pihamaa myl­lä­tään auki, kes­kuk­sen käyt­töön tauko

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Muis­to­ja Osaran au­keil­ta

Osaran aukeat jatkuivat Taivalkoskelta Ranualle Luiminkajoelle ja Simojärvelle asti. Selasin vanhempieni savottamyymälöiden tilikirjoja. Myymälöitä oli hakkureille sekä kone- ja uittomiehille Korvakangas Simojärvellä, Hervassa kaksi ja Majova Luiminkajokivarressa. Lisäksi oli Tuohi  ja Sarajärvi. Savotat pyörivät kesää talvea, ei ollut kesälomakuukausia – kuutena päivänä viikossa.

1958 myynti oli noin 40 miljoonaa markkaa –  ruokaa savottaruokaloihin, vaatteita, kenkiä, tupakkaa, polttoaineita, sahoja hakkureille ja uittomiehille sekä hevostarvikkeita. Savottakaupassa oli pönttöuuni. Ulkovarastossa roikkui jäätynyt mullikka, joka pilkottiin savottakokeille. Puut uitettiin Livo-, Luiminka- ja Simojokia myöten mereen. Työmiehiä oli satoja, muistan hyvän käristyksen savottaruokalassa. Vietiin Austin-pakettiautolla tarvikkeita Majovalle jängän yli kapulatietä pitkin.