Vinkit videolla: Jo muutama helppo liike päi­väs­sä auttaa ja näkyy ar­jes­sa, katso videot – Syk­syl­lä käyn­nis­ty­vä Voimaa van­huu­teen -hanke tuo lii­kun­nan ikä­ih­mis­ten arkeen ja ko­tei­hin

Ylioppilaat: Pu­das­jär­ve­läi­nen kevään yli­op­pi­las Jesse Pyyk­kö­nen on toinen Suomen parhaan tut­kin­to­to­dis­tuk­sen saa­neis­ta – "Tämä oli yl­lä­tys, vaikka täh­tä­sin­kin hyviin ar­vo­sa­noi­hin"

Mainos: Läheltä näkee kauas. Tutustu Ii­jo­ki­seu­tu Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Mopot olivat te­ho­syy­nis­sä – myös mön­ki­jöi­tä ja ke­vyt­moot­to­ri­pyö­riä oli vi­ri­tel­ty

Poliisi sai syksyn tehotarkastuksessa kiinni useita viritettyjä mopoja.
Poliisi sai syksyn tehotarkastuksessa kiinni useita viritettyjä mopoja.
Kuva: Poliisi

Oulun poliisilaitos valvoi syyskuussa tehostetusti mopoilua liittyen koko alueellaan. Valvonnalla pyrittiin vastaamaan poliisille tulleisiin pyyntöihin, joita tänä syksynä on tullut varsin paljon.

Valvonnassa keskityttiin mopojen kuntoon sekä virityksiin sekä mopoilijoiden ajotapoihin. Kaikkia liikenteessä tavattuja mopoilijoita ei pysäytetty, valvonnassa puututtiin tapauksiin, jossa ajopeleissä oli näkyviä kuntopuutteita tai kuljettajan ajotavassa huomauttamista.

Valvonnassa pysäytettiin noin 100 mopoilijaa. Rikesakkomääräyksiä kirjattiin 30 kpl ja sakkovaatimuksia 37 kpl.

Rikosilmoituksia kirjattiin yhdestä rattijuopumuksesta sekä yhdestä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Mopojen tavallisimmat kuntopuutteet liittyivät jarruihin, ajo-, taka- ja jarruvaloihin sekä renkaiden kuntoon. Monesti myös iskunvaimennuksessa ja ohjauksen sekä renkaiden laakeroinneissa oli huomauttamista. Myös taustapeilien puuttumiseen kiinnitettiin huomiota.

Viritettyjä mopoja tavattiin varsin paljon. Näistä moottoripyöriksi luokiteltavia oli parikymmentä.

Moottoripyöräksi muutetun mopon kuljettajat määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon, jos taskussa oli vain AM- luokan ajokortti (mopokortti). Katsastukseen määrättiin yli 30 mopoa joko virittämisen tai jarruttomuuden takia.

Valvonnassa tavattiin myös puolenkymmentä viritettyä kevytmoottoripyörää. Lisäksi yksi traktorimönkijä todettiin muutetun nelipyöräksi. Sen rakenteellinen nopeus olisi saanut olla 40 km/h, mutta koeajossa se kulki liki satasta.

Liikenteestä tavattiin myös muutamia alaikäisten kuljettamia mopoja sekä yksi moottoripyörä. Näissä tapauksissa sakkovaatimus meni kuljettajien vanhemmille.

Oulun poliisilaitos valvoo mopoilua jatkossakin.