Lumeton jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla – Pukki pääsi pai­kal­le lif­taa­mal­la

Joulupukin reki tökkäsi Ranualle lumen puutteen takia. Porot jäivät sinne. Joulumuorinsa kanssa hän kuitenkin ehti ajoissa Pudasjärven joulunavaukseen liftaamalla. Joulupukki saapui Pudasjärvelle vähäisestä lumimäärästä huolimatta.
Joulupukin reki tökkäsi Ranualle lumen puutteen takia. Porot jäivät sinne. Joulumuorinsa kanssa hän kuitenkin ehti ajoissa Pudasjärven joulunavaukseen liftaamalla.
Joulupukin reki tökkäsi Ranualle lumen puutteen takia. Porot jäivät sinne. Joulumuorinsa kanssa hän kuitenkin ehti ajoissa Pudasjärven joulunavaukseen liftaamalla.
Kuva: Juha Hagelberg

Pudasjärven joulu avattiin perinteisin menoin perjantaina torilla. Paikalla oli kuultujen puheenvuorojen mukaan ennätysyleisö, vaikka sää ei tällä kertaa kovin jouluinen ollutkaan.

Pudasjärven yrittäjien puheenjohtaja Tommi Niskanenkin oli huolissaan että, miten Joulupukki paikalle pääsee, koska lunta ei tällä kertaa ollut.

– Pukki on kuitenkin aina ollut sen verran yrittäjien kaveri, että kyllä se keinot keksii, hän luotti.

Illan tähtivieras saapui ajallaan, mutta oli joutunut jättämään poronsa Ranualle lumen puutteen takia. Paikanpäälle Joulumuorinsa kanssa hän oli päässyt liftaamalla.

Myös kirkkoherra Timo Liikanen tutkaili säätä ja tuumi, etteivät vuodet ole veljeksiä – mutta yhteistä niille on, että marraskuun jälkeen koittaa adventti, joka on säästä huolimatta joka vuosi.

Tilaisuuden alkajaisiksi tärkein tehtävä oli saada valoa pimeyteen. Iijokiseudun päätoimittaja Martta Oinas-Panuma oli jo ennakkoon turisteilta kuullut, että Pudasjärvellä jouluvalot ovat viime vuosina olleet kaikkein komeimmat.

Kaupunginvaltuuston vpj. Sointu Veivon kehotuksesta ja yleisön yhteishuudolla saatiin paikallisen yrittäjäjärjestön asentamat valot syttymään.

Veivo tiesi, että kaikilla, jotka uskovat joulupukkiin, olivat nyt tunteet pinnassa. Ajankohtaan liittyen hän heitti kaikkien mietittäväksi, että mahtaako pukki muistaa?

– Olenko kiusannut? Olenko muistanut kiittää? Vielä on kolme viikkoa aikaa tässä suhteessa parantaa.

Pakollisen kaupunkistrategia-pläjäyksen päätteeksi hän kehotti käyttämään paikallisia palveluita ja ennen kaikkea muistamaan joulun perimmäistä sanomaa sekä hiljentää kiireistä elämäntahtia.

Hän kehotti muistamaan lähimmäisiä ja lieventämään yksinäisyyttä – käymällä, soittamalla tai lähettämällä edes viesti, joka kertoo, ettei heitä ole unohdettu. Samalla siinä kaikkien joulumieli paranee.

Sytytettyihin jouluvaloihin sekä lähestyvään suureen juhlaan oli tyytyväinen myös kirkkoherra, sillä vuoden pimeimmän ajan keskellä pienikin valonkajastus korostuu.

– Kristityn tehtävä on valon ja toivon välittäminen niille, jotka sitä eniten tarvitsevat, lausui Liikanen.

Hänen mielestään monia juhlia tosin aletaan nykyään viettää melko etupainotteisesti ja usein ne saavat suuremman huomion kuin se varsinainen. Ensimmäisiä havaintoja joulusta hän oli tehnyt jo lokakuun alkupuolella.

Yrittäjien puheenjohtaja Niskanen muistutti, että jouluvalot oli saatu aikaiseksi kaupungin ja yrittäjien yhteistyöllä. Perimmäiset kiitokset menivät kuitenkin tavallisille pudasjärveläisille, jotka olivat paikallisia palveluita käyttäneet.

Osoituksena tästä oli hänen mukaansa tänä jouluna Pudasjärven kauppaliikkeistä liikkeelle lasketut 40 000 jouluarpaa, jotka osaltaan mahdollistavat jouluvalojen syttymisen myös tulevina jouluina.

Tilaisuuden päätteeksi arvottiin onnekkaat voittajat. Ja lopulta tuli se odotetuin hetki. Paikalle taputettiin Joulupukki, jolla oli mukanaan alkumaistiaisiksi kontillinen karkkia kiltteinä tietämilleen Pudasjärven lapsille.