Mainos: Tilaa Iijokiseutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tilaajille

Lauh­tu­vat talvet vai­keut­ta­vat puun­kor­juu­ta: "Kerran vau­rioi­tu­nut ajoura ei kestä met­sä­ko­neen painoa seu­raa­vas­sa­kaan hak­kuus­sa"

Pudasjärvi

Metsäkoneita kantavaa routaa ja lunta on nykyisin yhä lyhyemmän aikaa ja eteläisessä Suomessa niitä ei ole joinakin vuosina ollenkaan. Metsäammattilaiset joutuvat arvioimaan puunkorjuun ajoitusta tapauskohtaisesti aiempaa tarkemmin, kertoo Suomen metsäkeskus tiedotteessaan.

Lyhyellä talvikaudella kannattaa korjata puuta paikoilta, jotka ovat herkimpiä vaurioille sekä kohteilta, jotka ovat saavutettavissa vain talvella. Esimerkiksi pehmeiköitä tai viljelyksessä olevia peltoja ei voi kesäaikaan ylittää metsäkoneella. Vaurioille herkimpiä puunkorjuukohteita ovat yleensä ohutturpeiset korvet sekä hienojakoisten kivennäismaiden kuusikot.

– Metsäkoneiden urapainaumia välttämällä vähennetään vesistökuormitusta ja metsätuhoja suometsissä. Esimerkiksi juurikääpä lisääntyy myös turvemaiden metsissä, jos puiden runkoihin tai juuristoihin tulee puunkorjuun yhteydessä vaurioita, sanoo johtava metsänhoidon asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Korjuuvaurioita syntyy kasvatushakkuissa vähemmän, kun puiden oksat ja latvukset jätetään hakkuiden yhteydessä ajouralle.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.