LIIKENNE: Lop­pu­vuo­si on po­ro­ko­la­rei­den syn­kin­tä aikaa – Am­mat­tiau­toi­li­ja: "Kai­kil­la po­roil­la pitäisi olla hei­jas­tin. Olen vält­tä­nyt kym­me­niä ko­la­rei­ta, kun olen ha­vain­nut hei­jas­tin­po­ron"

OSAO: Am­mat­ti­opis­toa ollaan muut­ta­mas­sa Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­ta­lol­le – Toi­veis­sa on, että opis­ke­li­jat ja kau­pun­gin johto oli­si­vat saman katon alla jo ensi syksynä

Talousarvio: Bud­jet­ti­esi­tys läpi kau­pun­gin­hal­li­tuk­ses­sa: Pu­das­jär­vel­le tehdään yli kaksi mil­joo­naa euroa yli­jää­mäis­tä ta­lou­sar­vio­ta, mutta liik­ku­ma­va­raa ei silti ole

Läm­pö­vuo­to­jen kimp­puun ilmasta – läm­pö­ka­me­ra­kin lentää dronen kyy­dis­sä

Jari Moilasen urakka lämpövuotojen selvittelyssä alkaa dronen ja kameroiden käynnistämisellä.
Jari Moilasen urakka lämpövuotojen selvittelyssä alkaa dronen ja kameroiden käynnistämisellä.
Kuva: Toivo Kiminki

Uudesta tekniikasta on toive saada entistä edullisempi keino löytää kaukolämpöverkoston vuotoja. Kurenalla meneillään olevassa kokeilussa Pudasjärven Lämpö Oy:n verkoston päällä pörrää kauko-ohjattava kopteri, drone.

Vuotojen löytäminen on yhtiön Kurenalan 28 kilometrin ja Törrönkankaan reilun 3 kilometrin verkostosta teettänyt toisinaan töitä melkoisesti. Helpoiten etsintä on onnistunut syksyllä ensilumien tultua maahan.

Käytössä on ollut myös väriaineen syöttäminen lämmitysverkkoon. Vuotoja voi löytyä yhtä lailla vanhimmasta kuin muutaman vuoden ikäisestä verkoston osasta, lämpöyhtiössä tiedetään.

Nyt meneillään olevalla kokeilulla on tavoite löytää entistä halvempi ja helpompi keino kiusallisten ongelmien löytämiseen.

Useita vuosia ilmakuvausta perinteisellä kameralla sivutöinään tehnyt Jari Moilanen on varma, että hänen hankkimallaan, useamman tuhannen euron hintaisella lämpökameralla vuodot löytyvät.

Tarvittaessa Moilanen lennättää droneaan vain muutaman metrin korkeudella. Kamera näyttää reaaliaikaista kuvaa, mutta tiedot myös tallennetaan. Samalla lennolla voi toisella kameralla kuvata tavallista kuvaa.

Selvästi korkeammaltakin lämpövuodot selviävät. Moilanen on testaillut laitteita ja havainnut kaukolämpöputkiston erottuvan kesälläkin lämpökameralla selvästi kymmenien metrien korkeudelta.

Kun ammattilainen on asialla, ovat myös lentoluvat kunnossa.

Mies tietää lämpökameran olevan mainio laite myös henkilöetsinnässä, tai vaikka kadonnutta lemmikkieläintä etsiessä. Kamera hyödyntää lämpötilaeroja, ja näyttää sellaiset asteen kymmenesosien tarkkuudella.

Syksyllä Moilanen onkin menossa Ouluun Vapaaehtoisen pelastuspalvelun harjoitukseen laitettaan esittelemään. Myös vesijohtoverkoston vuotojen etsinnässä sitä on aikomus kokeilla, hän sanoo.

On Moilanen kokeillut lämpökameraansa myös matalalla. Näyttää sillä selviävän vaikka seinän sisältä sähköjohtojen kulku, hän sanoo.

Kun ammattilainen on asialla, ovat myös lentoluvat kunnossa. Liikenneturvallisuusvirasto Trafilta saatu erikoislupa antaa hänelle oikeuden lennättää isoa droneaan Kurenalan ilmatilassa.

Lisätietoa miehittämättömiä ilma-aluksia koskevasta lainsäädännöstä, sallituista lentoalueista sekä ilmoitusvelvollisuudesta löydät tästä .