Vinkit videolla: Jo muutama helppo liike päi­väs­sä auttaa ja näkyy ar­jes­sa, katso videot – Syk­syl­lä käyn­nis­ty­vä Voimaa van­huu­teen -hanke tuo lii­kun­nan ikä­ih­mis­ten arkeen ja ko­tei­hin

Ylioppilaat: Pu­das­jär­ve­läi­nen kevään yli­op­pi­las Jesse Pyyk­kö­nen on toinen Suomen parhaan tut­kin­to­to­dis­tuk­sen saa­neis­ta – "Tämä oli yl­lä­tys, vaikka täh­tä­sin­kin hyviin ar­vo­sa­noi­hin"

Mainos: Läheltä näkee kauas. Tutustu Ii­jo­ki­seu­tu Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Lam­mas­pai­me­nen paikat haussa – Ry­ti­vaa­ran kruu­nun­torp­pa Syöt­teen kan­sal­lis­puis­tos­sa yksi koh­teis­ta

Lammaspaimenia etsitään myös Rytivaaran kruununtorpalle Syötteen kansallispuistoon. Siellä on paimennettu lampaita jo useana kesänä aiemminkin.
Lammaspaimenia etsitään myös Rytivaaran kruununtorpalle Syötteen kansallispuistoon. Siellä on paimennettu lampaita jo useana kesänä aiemminkin.
Kuva: Toivo Kiminki

Metsähallituksen luontopalvelut käynnistää ensi kesän paimenviikkojen haun tammikuun puolivälissä. Haku kestää viikon, paimeneksi pääsee arvonnan jälkeen, sillä vapaaehtoisia uskotaan jälleen olevan runsaasti.

Paimenviikot ovat maksullisia ja saadut tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoitoon. Paimenviikoilla arpaonnen suosimat paimenet saavat viikoksi vuokrata tilan tai tuvan upeiden maisemien keskeltä.

Yksi kohteista, joihin paimenia etsitään, on Rytivaaran kruununtorppa Syötteen kansallispuistossa.

Paimenet pääsevät kokeilemaan maalaisromanttista elämää paimentaen lampaita, lehmiä tai hevosia. Viikon aikana on mahdollisuus rajattomaan eläinterapiaan rapsutuksia janoavien lampaiden ja hieman itsenäisempien lapinlehmien tai hevosten seurassa.

Paimenten tehtäviin kuuluu muun muassa vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle.

Tilan koosta riippuen paimen voi ottaa mukaan myös perheen tai ystävän paimenseurakseen. Osaan kohteista myös lemmikit ovat tervetulleita.

Hyötyvaikutus paimenille ja ympäröivälle luonnolle on ilmeinen monilla eri mittareilla. Viikko luonnon keskellä parantaa fyysistä ja henkistä terveyttä.

Eläinten puuhien seuraaminen ja lampaiden rapsuttelu rentouttaa ja lievittää pahimmankin stressin. Viikko luonnossa ja eläinten kanssa parantaa vastustuskykyä.

Henkilökohtaisen hyvän lisäksi Paimenviikoille osallistuvat mahdollistavat historiallisten tilojen perinteisen luonnonhoidon ja samalla luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen.