Vinkit videolla: Jo muutama helppo liike päi­väs­sä auttaa ja näkyy ar­jes­sa, katso videot – Syk­syl­lä käyn­nis­ty­vä Voimaa van­huu­teen -hanke tuo lii­kun­nan ikä­ih­mis­ten arkeen ja ko­tei­hin

Ylioppilaat: Pu­das­jär­ve­läi­nen kevään yli­op­pi­las Jesse Pyyk­kö­nen on toinen Suomen parhaan tut­kin­to­to­dis­tuk­sen saa­neis­ta – "Tämä oli yl­lä­tys, vaikka täh­tä­sin­kin hyviin ar­vo­sa­noi­hin"

Mainos: Läheltä näkee kauas. Tutustu Ii­jo­ki­seu­tu Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Kuu­si­vil­je­li­jäl­lä joulu mie­les­sä ke­säl­lä­kin – ­Jon­gul­la kasvaa jou­lu­kuu­sia myyn­tiin

Marketta Koivukangas on kotoisin Pudasjärveltä. Nyt Kuusitontut kokeilevat kasvattamiensa joulukuusien menekkiä hänen kotipitäjässään Kylmäsen myymälän pihalla.
Marketta Koivukangas on kotoisin Pudasjärveltä. Nyt Kuusitontut kokeilevat kasvattamiensa joulukuusien menekkiä hänen kotipitäjässään Kylmäsen myymälän pihalla.
Kuva: Toivo Kiminki

Joulukuusien kasvattajien sesonki alkaa kuukautta ennen joulua. Silloin heidän järjestönsä, Joulupuuseura, suosittelee myyntiin menevien kuusien kaadon aloittamisen.

– Sitten menoa riittääkin muutamaksi viikoksi, tietää kuusamolainen Marketta Koivukangas, joka puolisonsa Kari Niskalan kanssa kasvattaa joulukuusia eri puolilla Suomea.

Yksi viljelmä perheellä on Pudasjärvelläkin, Jongulla. Siellä on käytössä vuokrattua peltoa yhdeksisen hehtaaria. Paikalla oli viljelty kuusia jo aiemmin, joten sieltä on saatu puita jo myyntiin.

– Näillä seuduin saa kuusen myyntikokoiseksi noin 15 vuodessa. Nykyään menee myös pientä, alle metristä kuusta, joten aina ei niin pitkään tarvitse tiliä odottaa.

Kuusitonttujen nimellä löytyvä yritys kasvattaa eniten mustakuusta. Ihan perinteistä kuustakin menee, viimeksi sellaisia istutettiin Jongulle pari vuotta sitten. Taimet hankittiin Sara-taimen tarhalta, Koivukangas kertoo.

Hyvän joulukuusen kasvattaminen alkaa heti istutuksen jälkeen. Heinät pitää saada pois kasvu haittaamasta. Koivukangas sanoo perheellä olevan pyrkimys hoitaa heinäys ilman myrkkyjä.

– Purua puiden juurille tai sanomalehtiä, maitopurkkeja kerätään ja niistä tehdään kuusten tyvelle suojia.

Myyristä ei juuri joulukuusiviljelmillä ole haittaa ollut. Marketta Koivukangas naurahtaa Jongulla olevan käytössä biologinen torjunta, paikalla kun viihtyy paljon kyitä.

Isommatkaan tuholaiset eivät ole kuusen kasvatusta haitanneet. Vaikka viljelmää ei ole aidattu, eivät porot tai hirvet ole paikalle osuneet ainakaan vahinkoa tekemään.

Halla ja sienitaudit ovat paikoin tuhoja tehneet. Kun ne vievät uusimman vuosikasvaimen, siirtyy puun myyntikokoon saaminen vähintään vuodella.

– Siksi on hyvä olla kuusiviljelmiä eri puolilla maata. Aina jostain saa myyntiin kelpaavaa varmasti. Olemme tännekin tuoneet myyntipuita Äänekosken ja Keuruun viljelmiltämme.

– Kevätahava voi myös pilata kuusen vuosikasvaimen, luonnonoloista aiheutuneet haitat on vain kestettävä, Koivukangas hymähtää.

Joulukuusia on myynnissä Pudasjärvelläkin.
Joulukuusia on myynnissä Pudasjärvelläkin.
Kuva: Toivo Kiminki

Kesä on kuusenkasvattajille kiireistä aikaa. Kuusia aletaan leikata jo alle metrin pituisina, muuten ei riittävää tuuheutta ja ostajille mieluisaa joulukuusen muotoa saavuteta.

– Kuusten muotoilu käy työstä, Koivukangas vakuuttaa. Kurkottelua se vaatii, vaikka käytössä on monenpituisia oksasaksia. Kun yrittäjillä on viljelmiä eri puolilla maata, riittää kesätöitä myös perheen kahdelle pojalle.

Leikkaamista on jatkettava niin kauan, että kuusen voi kaataa myytäväksi. Kaatovaiheessa kasvattajan toiveissa on lauha sää. Silloin myös kuusten pussittaminen on helpointa.

– Kuuset pussitetaan, muuten niitä ei mahdu kuljetukseen riittävästi. Myyntipaikalla verkko poistetaan, että asiakkaat näkevät kuuset kunnolla.

Kotimaisuus on myyntivaltti.

Miehitetyillä myyntipaikoilla on myös pakkauskone käytössä, että ostaja saa kuusen hyvin kuljetettua. Kuusitontuilta lähtee kuusia myös tukkumyyntiin. Tuntuva osa kuitenkin menee suoraan asiakkaille.

Kaikkiaan yrityksestä lähtee myyntiin noin tuhat kuusta vuodessa.

– Kauppojen pihat ovat parhaita myyntipaikkoja, kaupunkien toreilla on kova kilpailu.

Itse eivät Koivukangas ja Niskala juuri asiakkaita ehdi tavata, aika kun menee kuusia kaataessa, pussittaessa ja autoihin pakatessa.

Sen verran kuitenkin on tuntumaa, että ihmiset ovat kuusikaupoilla hyvällä ja jouluisella tuulella.

– Kotimaisuus on myyntivaltti. Hinnat määräytyvät kilpailutilanteen mukaan. Ihan joulun alla hinta laskee, kuusista halutaan silloin päästä eroon.

Kaatovaiheessa kasvattajan toiveissa on lauha sää.

Kuusi on herkkä kuin ruusu

Joulukuusia ammatikseen viljelevä Marketta Koivukangas antaa vinkkejä kuusen hoitoon:

Omatoimisen kuusenhakijan kannattaa kaataa puu lauhalla säällä. Silloin eivät oksat katkeile kuten pakkasessa.

Sisälle viedessä puun pitää antaa sulaa hitaasti. Kuusi on kuin ruusu, se rupsahtaa, jos sen siirtää suoraan kylmästä sisätiloihin.

Ennen jalkaan laittoa pitää puun tyvestä sahata pätkä, silloin puu alkaa imeä vettä ja pysyy tuoreena.

Vettä pitää lisätä usein, kuusi imee sitä yllättävän paljon.