Lomautukset: Opet­ta­jien lo­mau­tuk­set siir­ty­ne­vät syksyyn – OAJ:n valitus hal­lin­to-oi­keu­den kä­sit­te­lys­sä

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Tilaajille

Kuu pimenee osit­tain ensi vii­kon­vaih­tees­sa – ­pi­men­nyk­sen parhaat hetket ennen puolta yötä

Pudasjärvi

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 28./29. lokakuuta nähdään osittainen kuunpimennys. Syvimmän pimennyksen hetkellä kuusi prosenttia Kuun pinnasta on Maan täysvarjon peitossa, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa tiedotteessaan.

Viikonlopun kuunpimennys on helposti havaittavissa koko maassa, sillä Kuu on jo lähes 25 asteen korkeudella itäkaakossa pimennyksen alkaessa ja pysyttelee korkealla koko pimennyksen ajan.

Kuunpimennys alkaa ja loppuu heikosti havaittavana puolivarjopimennyksenä. Tällöin Kuu liikkuu maapallon avaruuteen heittämän puolivarjon alueella, eikä Kuun pinta tummene huomattavasti. Pimennys alkaa lauantaina kello 21.02.

Pimennyksen parhaat hetket alkavat kello 22.35, kun Kuun reuna alkaa ajautua Maan avaruuteen heittämään tummaan täysvarjoon. Tällöin alkaa pimennyksen niin kutsuttu osittainen vaihe. Pimennyksen syvin hetki tapahtuu taivaalla kaakon suunnalla kello 23.14.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Kaikki sisällöt verkossa ja sovelluksessa Näköislehti keskiviikkoisin sekä arkisto Kuvagalleriat ja videot Uutiset sähköpostiisi keskiviikkoisin