HILLAT JA MARJAT: Hil­las­tus le­viä­mis­vai­hees­sa – Rä­mei­den ja korpien hillat näyt­täi­si­vät olevan pa­rem­pia, niillä hilla kypsyy myö­hem­min

Juuri nyt: Pi­lik­ki­viik­ko alkoi maa­nan­tai­na – Kuka on tämän vuoden pi­lik­ki­mes­ta­ri?

MIELIPIDE: Teks­ta­rit ja soitot 0400 280671: Kiitos Ku­re­na­lan ky­lä­seu­ral­le torin yl­lä­pi­dos­ta

Pääkirjoitus

Ku­re­na­lus kasvaa ja muuttuu nyt no­peas­ti

Kuluvan kesän aikana Pudasjärven keskusta Kurenalus saa aivan uuden ilmeen. Jo pitkään on voitu seurata Hyvän olon keskuksen edistymistä ja hirsikerrostalon nousua. Hieman piilossa seurakuntakeskuksen läheisyydessä on myös rakentumassa iso kohde vanhusten asunnoiksi. Nyt nämä kaikki kohteet alkavat olla siinä vaiheessa, että muotoa ja vaikutusta voi nähdä pelkän kuvittelun sijaan.

Rakentaminen aikaansaa samanlaisen kehitysloikan kuin 1970-luvulla jolloin rakennettiin muun muassa nykyinen kaupungintalo ja muita kohteita. Väistämättä uudistus tietää sitä, että jotakin vanhaa häviää, jokin muuttaa paikkansa ja jotakin uutta tulee.

Vanhaa häviää siinä mielessä, että keskustassa on moni liike- ja toimistotila tyhjentynyt. Esimerkiksi valtion virastossa on asiakaspalvelu vain harvoina päivinä. Moni palvelu on siirtynyt etäämmäksi aina Ouluun saakka. Tämä suunta ei ole kansalaisten lähipalveluiden kannalta ollut hyvä ratkaisu. Toivottavasti hallinnollisia ja valtiollisia palveluita voidaan jossakin muodossa saada takaisin.

Kaupallisten palveluiden menetys kirpaisee yhtälailla. Aivan liian moni liiketila tuijottaa nyt tyhjin ikkunoin. Tyhjän ikkunan takana voi olla tarina markkinoiden katoamisesta toiminnan alta. Onneksi liiketoiminta on usein myös vain siirtynyt toiseen paikkaan.

Uusien kiinteistöjen myötä syntyy myös paljon uutta yritystoimintaa. Uutta pöhinää. Uudistus houkuttelee ja kiinnostaa ihmisiä.

Kurenalan kehittymisen myötä myös ulkopuolella havaitaan, ettei Pudasjärvi ole vain Syöte.

Pudasjärvellä on jo panostettu maiseman viihtyisyyteen ja ulkoilumahdollisuuksiin. Nyt myös rakennuskanta uudenaikaistuu ja pääosin jopa kuntaimagoon sopivasti hirrestä.

Kun uudisrakennukset ja liikennejärjestelyt ovat valmiita, ihmiset ovat tyytyväisiä ja vanha hiljalleen unohtuu. Toivoa sopii, ettei seuraavaa kehitysloikkaa tarvitse odottaa kuitenkaan liki viittäkymmentä vuotta.