Urheilu: Pu­das­jär­vel­tä ko­toi­sin oleva Henna Van­ha­nen työs­ken­te­lee yöt OYSin päi­vys­tyk­ses­sä ja nukkuu päivät – Neljän lapsen äiti on yli­voi­mai­ses­ti Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan

Tapahtumat: Van­hus­ten­vii­kol­la iästä tehdään numero – Pu­das­jär­vel­lä on tar­jol­la mo­ni­puo­li­ses­ti oh­jel­maa ja toi­min­taa

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ku­re­nal­le kohoaa pian uusi 30-met­ri­nen piippu – Läm­pö­yh­tiöl­le tulossa mil­joo­nien in­ves­toin­ti

Kontiotuotteen tehtaalta tulee valtaosa Kurenalan lämpölaitoksen kotimaisesta polttoaineesta, tietää Pudasjärven Lämpö oy:n uusi toimitusjohtaja Sami Vartiainen. Toimitusjohtaja Sami Vartiaisen ja laitosmies Raimo Määtän tiedossa on, että on korkein aika uusia Pudasjärven lämpöyhtiön vanhimmat kattilat. Kontiotuotteen tehtaalta tulee valtaosa Kurenalan lämpölaitoksen kotimaisesta polttoaineesta.
Kontiotuotteen tehtaalta tulee valtaosa Kurenalan lämpölaitoksen kotimaisesta polttoaineesta, tietää Pudasjärven Lämpö oy:n uusi toimitusjohtaja Sami Vartiainen.
Kontiotuotteen tehtaalta tulee valtaosa Kurenalan lämpölaitoksen kotimaisesta polttoaineesta, tietää Pudasjärven Lämpö oy:n uusi toimitusjohtaja Sami Vartiainen.
Kuva: Toivo Kiminki

Pudasjärven Lämpö osakeyhtiön suurinvestointi on varmistumassa.

Kaupungin päättäjät ovat antamassa valtuudet taata yhtiön kilpailutuksen jälkeen Pudasjärven Osuuspankilta nostettavaksi päätetty liki seitsemän miljoonan euron laina.

Yhtiön Kurenalla sijaitsevan lämpölaitoksen käyttöikä alkaa olla tapissa, tietää kesäkuun alussa sen toimitusjohtajana aloittanut Sami Vartiainen. 1980-luvun alusta kaukolämpöä puhkunut laitoksen vanhin biopolttoainekattila alkaa tekniikaltaankin olla mennyttä aikaa.

Uuden laitoksen suunnittelu on jo pitkällä. Sijoituspaikka on selvä. Laitos mahtuu vanhalle tontille, entisen Kurenalan koulun taakse.

Näkyvimpänä muutoksena lämpölaitoksen tontille tulee nykyistä korkeampi, noin 30-metrinen piippu.

Uuden laitoksen rakennustyöt on tavoite päästä alkamaan jo tämän vuoden puolella.

Nyt on meneillään uuden laitoksen ympäristöluvan haku ELY-keskuksesta. Sen verran luottavaisia yhtiössä ollaan, että myös laitostoimitusten kilpailutus on aloitettu.

Toimitusjohtaja luottaa siihen, että työmaalta löytyy ainakin aliurakkaa myös paikallisille yrityksille. Kattilan hankinta voi mennä ulkomaalaisillekin, suomalainen alan teollisuus kun on viime aikoina keskittynyt entistä harvempiin tehtaisiin.

Koko investoinnin kustannukset tulevat jakautumaan kolmelle vuodelle, Vartiainen tietää. Hän luottaa siihen, että näin toimien yhtiö kykenee suoriutumaan omarahoituksesta, jonka osuudeksi on kaavailtu 20 prosenttia kokonaiskustannuksista.

Kaukolämmön toimitusvarmuus kasvaa.

Asiakkaille näkyvin muutos tulee oleman siirtyminen kokonaan etäluettaviin mittareihin.

– Kaukolämmön toimitusvarmuus kasvaa, energiatehokkuus samoin, ja kaukolämmön hintakilpailukyky tulee kohenemaan entisestä, toimitusjohtaja Sami Vartiainen lupaa.

Vähäisenä tekijänä mies ei pidä sitäkään, että lämmityspolttoaineen hankinta tukee paikallistaloutta monella tasolla.