Vapepa: Moot­to­ri­kelk­kai­li­joi­den et­sin­tä­par­tio har­joit­te­li Tai­val­kos­kel­la – näin syntyi Suomen vien­ti­tuot­teek­si­kin mai­nos­tet­tu am­bu­lans­si­vau­nu maas­to-olo­suh­tei­siin

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Kun­ta­stra­te­gia meni perille huu­ta­mal­la – mitä juttuja Jope Ruo­nan­suu heitti Pu­das­jär­vi-päi­väs­sä Hir­si­kam­puk­sel­la?

Pudasjärven kaupunkistrategiaa esiteltiin perjantaina niin painokkaasti, ettei epäselväksi voinut jäädä huonokuuloisetkaan. Jope Ruonansuu sivupersoonineen otti yleisönsä, jota oli salin täydeltä. Setin loppupuolella saatiin näytteitä myös viihdetaiteilija-imitaattorin herkemmästä puolesta. Pudasjärven kuntastrategiaa esiteltiin perjantaina niin painokkaasti, ettei epäselväksi voineet jäädä huonokuuloisetkaan.  Eipä tämmöisiä desipelejä ole Hirsikampuksen juhlasalissa ennen kuultu. Mitähän näistä pojista

isona tulee? Kuuroja. Päättäjäpaneeli, Jorma Pietiläinen, Sointu Veivo, Vesa Riekki ja Eero Oinas-Panuma, peräänkuulutti pudasjärveläistä itsetuntoa, jonka nostatukseen erityinen Pudasjärvi-päivä oli paikallaan.
Pudasjärven kaupunkistrategiaa esiteltiin perjantaina niin painokkaasti, ettei epäselväksi voinut jäädä huonokuuloisetkaan.
Pudasjärven kaupunkistrategiaa esiteltiin perjantaina niin painokkaasti, ettei epäselväksi voinut jäädä huonokuuloisetkaan.
Kuva: Juha Hagelberg

Pudasjärven vastavalmistunut uusi kuntastrategia huudettiin julki viime perjantaina Hirsikampuksella. Julkipano tapahtui erityisesti järjestettynä Pudasjärvi-päivänä kirjaimellisesti huutaen, sillä paikalle oli tilattu oululainen mieskuoro Huutajat.

Kuoronjohtaja Petri Sirviö totesi, etteivät strategian laatijat olleet aivan kaikkea osanneet ottaa huomioon. Se on huudettavaksi erittäin vaikea sovittaa. Rytmiikka puuttuu.

Itse asiakirjan sisällöstä kapellimestarilla ei ollut huomauttamista, mutta noin 30-sivuisesta opuksesta löytyi vain yhdeltä sivulta kiteytys, joka soveltui huudettavaksi ja sekin oli hänen mukaansa huono:

”Pudasjärvi on

luonnonantimien ja hirren koti,

vahvasti kasvava maaseutumainen

suurkaupungin aktiiivista

kumppanuuutta hyödyntävä.

Monikulttuuurinen

ja persoonallisuuksia kiinnostava

kaupunkialuue”

– päätti puolituntisen konsertin, jossa heikommilla oli korvissa pitelemistä.

Myös omia äänijänteitään setin päätteeksi viritellyt kaupunginjohtaja Tomi Timonen totesi, että strategia tuli hyvin kuulluksi ja sen tavoitteet nojaavat luonnonantimiin, joista erityisesti hirteen.

– Nyt on aika sanoista tekoihin. Siihen tarvitaan kaikkia teitä: yrittäjiä, yhteisöjä, kuntalaisia ja mökkiläisiä.

Kaupunginjohtaja kutsui koko pitäjän talkoisiin yhteishengen kohottamiseksi. Merkkejä sen noususta hän kertoi nähneensä tämän kesän runsaasta tapahtumatarjonnasta, jollaisia ei ennen ole ollut. Pudasjärvi-päivääkään ei ole ennen vietetty.

Samoilla linjoilla oli ennen illan esiintyjiä Hirsikampuksen aulassa kokoontunut päättäjäpaneeli, jonka mukaan Pudasjärvellä pitäisi päästä irti asenteesta: ”Ei täällä oo mittää”.

Hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja Sointu Veivon mielestä muualla on aivan toisenlainen käsitys asiasta. Kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Vesa Riekki kuulutti, että kaikki pudasjärveläiset pitäisi saada sitoutumaan yhteiseen tahtotilaan.

Valtuuston 1. varapj. Eero Oinas-Panuma puolestaan muistutti, että kun onnistuu, niin siitä innostuu. Pudasjärven hirsibuumikin lähti kuulemma liikkeelle pienestä purosta:

– Kun ensin Metsähallituksen toimisto meinasi homehtua ja sen jälkeen happani moni muukin rakennus, ne päätettiin rakentaa hirrestä. Hirsikampus on menestystarina, joka tehtiin yhdessä!

Tilaisuudessa todettiin, että maailmalla jokainen lobbaa omaa maatansa ja kyllä pudasjärveläinenkin pystyy olemaan itsetietoinen, jos niin päättää.

Kehittämisjohtaja Jorma Pietiläisen mukaan tärkeää on kannustaa niitä, jotka yrittävät. Pudasjärveläistä luonteenlaatua hän suomi siitä, että täällä on ollut tuomittavaa sekä epäonnistuminen että onnistuminen. Molemmissa tapauksissa pitäisi kannustaa.

– Koko yhteisön pitää yrittäjiä tukea, koska se saa onnistumisista hyötyä.

Pudasjärveläisen itsetunnon kohottamiseksi paikalle oli kutsuttu myös viihdetaiteilija Jope Ruonansuu kitaroineen ja sivupersoonineen.

Toista settiään salin täydelle yleisölle vetänyt imitaattori laskeskeli, että 99 prosenttia yleisöstä oli uusiutunut. Vaikka eipä sillä väliä. Taiteilija totesi Jaakko Tepon sanoin, että mitäpä sitä vitsejä vaihtamaan, kun on yleisökin sama.

Junan vessan ja perämoottorin imitoinnin lisäksi kuultiin mm. maailman lyhin kappale Elvistä, pitemmät pätkät Juicea, Rautavaaraa, MA Nummista, Loiria ja Kuoppamäkeä. Presidentit käytiin läpi Kekkosesta Niinistöön.

Muista nykypolitiikoista Jope kertoi vaivautuvansa matkimaan vain Alex Stubbia – sen verran, että pesee aamulla hampaansa. Lopuksi entisajoista vakavoitunut, raitistunut ja laihtunut viihdetaiteilija esitti tunteella omat laulunsa: ”Ollaan enkeleitä toisillemme” ja ”Isä hei”.

Kaiken kaikkiaan onnistunut tapahtuma.

Ilman haitallista melodista taustahälyä esiintynyt mieskuoro huutajat tulkitsi mm. ”Ratiritirallaa” ja Aleksis Kiven ”Metsänpoikaa” niin, että kattolamput tärisivät.

Viimeksi tummiin pukuihin ja kumikravatteihin sonnustautunut kuoro oli ollut Pudasjärvellä 24 vuotta sitten Tykkyläisen suonäyttelyssä, suohon kaivetussa montussa.

Kaiken kaikkiaan onnistunut tapahtuma.

Paikalla oli esittelemässä tekemisiään lähinnä joukko paikallisia yhteisöjä. Suurin osa yrityksistä oli jättänyt ensimmäiset Pudasjärvi-päivät väliin. Mutta ymmärtäähän sen, kun jonkun on arkipäivänäkin töitä tehtävä.