Ko­ro­na­vilk­ku-so­vel­lus on nyt la­dat­ta­vis­sa pu­he­li­meen

Tavoitteena saada miljoona suomalaista sovelluksen käyttäjäksi syyskuun aikana

Koronavilkku-sovelluksen voi ladata puhelimeen ilmaiseksi Applen ja Googlen sovelluskaupoista. Android-puhelimiin sovelluksen voi ladata jo nyt.
Koronavilkku-sovelluksen voi ladata puhelimeen ilmaiseksi Applen ja Googlen sovelluskaupoista. Android-puhelimiin sovelluksen voi ladata jo nyt.
Kuva: Mikko Määttä

Koronaviruksen tartuntaketjujen jäljittämiseen tarkoitettu Koronavilkku-sovellus on tullut älypuhelinten sovelluskauppoihin ladattavaksi. Sovelluksen avulla ihmiset voivat itse osallistua ja vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo iltapäivällä kello 14 sovelluksen toiminnasta ja sen merkityksestä hallituksen koronastrategiassa.

Kun käyttäjä on ottanut sovelluksen käyttöön, se voi tunnistaa, milloin kaksi puhelinta on ollut lähellä toisiaan vaadittavan altistumisajan 15 minuuttia tai pidempään. Puhelimen Bluetooth pitää olla päällä sovellusta käytettäessä.

Jos jollakin käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Tällöin tieto välittyy niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

Sovelluksen käyttö on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa. Tavoitteena on, että syyskuun aikana miljoona suomalaista lataisi sovelluksen käyttöönsä.

THL:n mukaan Koronavilkku-sovellus ei tallenna sovelluksen käyttäjän nimeä, syntymäaikaa tai yhteystietoja. Se ei pysty selvittämään sovellusta käyttävän ihmisen  tai hänen tapaamiensa ihmisten henkilöllisyyttä. Sovellus ei myöskään kerää sijaintitietoja.

Fakta

Koronavilkku

Mikä tartuntaketjujen katkaisua tehostava sovellus on?

Sovelluksen avulla me kaikki voimme osallistua koronaviruksen leviämisen estämiseen.

Sovelluksen avulla voidaan tavoittaa koronavirukselle mahdollisesti altistunut sovelluksen käyttäjä, tukea käyttäjää toimimaan voimassa olevien toimintaohjeiden mukaisesti ja hakeutumaan terveydenhuollon palveluiden ja tarvittaessa testauksen piiriin.

Mitä sovellus ei tee?

Sovellus tunnistaa vain mahdollisia altistumistilanteita, mutta altistumisen varsinainen todennäköisyys arvioidaan yhdessä terveydenhuollon kanssa. Sovellus ei jaa viranomaisille tietoa lähikontakteista eikä sellaisia henkilötietoja, jonka avulla altistuneet voidaan yhdistää tartuntaketjuun ilman erillistä haastattelua. Sovelluksen altistumisilmoitus ei myöskään oikeuta esimerkiksi tartuntatautipäivärahaan.

Sovelluksen käyttäjä ei saa tietoa henkilöstä, jolla on vahvistettu tartunta tai tietoa ajankohdasta, jolloin mahdollinen altistuminen on tapahtunut.

Sovellus ei seuraa yksittäisten käyttäjien sijaintia ja liikkumista. Se hyödyntää paikkatietojen sijaan bluetooth-teknologiaa ja tunnistaa, jos kaksi mobiililaitetta on ollut lähempänä kuin 2 metrin päässä toisistaan vähintään 15 minuuttia.

Lähde: thl.fi