Ko­ro­na­vilk­ku on ladattu nyt yli 2,2 mil­joo­naa kertaa – var­mis­ta, että sinulla on so­vel­luk­sen uusin versio

-
Kuva: Arttu Laitala

Koronavilkun käyttäjät tekivät sovelluksessa 600 ilmoitusta koronavirustartunnasta syyskuussa. Tämä tarkoittaa sitä, että noin joka kolmas syyskuussa viruksen saanut ilmoitti tartunnastaan Koronavilkun kautta.  Käyttäjä ilmoittaa tartunnastaan syöttämällä sovellukseen kertakäyttöisen avauskoodin. Avauskoodin antaa tartuntatautien jäljittäjä samalla kun hän haastattelee tartunnan saanutta. Koodin syöttämisen jälkeen sovellus lähettää tiedon niille, jotka ovat voineet altistua tartunnalle.

Noin tuhat ihmistä on tehnyt Koronavilkun ilmoituksen perusteella oirearvion Omaolo-palvelussa. Omaolon lisäksi altistumisilmoitukset ovat poikineet yhteydenottoja esimerkiksi työterveyshuoltoon. Näiden yhteydenottojen lukumäärästä THL:ssä ei ole tietoja.

Yksityisyydensuojan takia myöskään altistusilmoitusten kokonaismäärästä ei ole tietoa.

Koronavilkku nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Mitä useampi käyttää sovellusta, sitä useampi voi saada ilmoituksen nopeasti mahdollisesta altistumisestaan.

Koronavilkku on ladattu nyt yli 2,2 miljoonaa kertaa. Suomea aktiivisempia lataajia löytyy Euroopasta vain Irlannista, jossa ollaan latausmäärissä hitusen Suomea edellä.

– Suuri kiitos Koronavilkun käyttäjille osallistumisesta epidemian torjuntaan. Varsinkin tartuntamäärien kasvaessa tartuntaketjujen katkaisu tehostuu, kun altistumisilmoituksen saaneet lisäävät omia varotoimiaan sovelluksen antaman ohjeistuksen mukaisesti, sanoo johtaja Mika Salminen THL:stä.

Koronavilkusta on julkaistu uudet versiot. Päivityksessä on ratkaistu yleisimpiä ongelmia, jotka ovat saattaneet haitata sovelluksen toimintaa.

– Varmistathan, että puhelimesi on päivittänyt Koronavilkun uusimpaan versioon. Jos käytät Android-puhelinta (esimerkiksi Samsung, Huawei, Xiaomi, Nokia), avaa Koronavilkku-sovellus päivityksen jälkeen, jotta tarvittavat muutokset tulevat voimaan, THL:stä neuvotaan.

Teknologiayhtiö Solita korjaa parhaillaan ongelmaa, joka koskee useiden tuntien mittaisia altistumistilanteita. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kodeissa tapahtuvat altistumiset, joissa yhdellä perheestä on todettu tartunta. Koronavilkku ei ole lähettänyt näistä kohtaamisista altistumisilmoituksia muille perheenjäsenille.

– Vika on käyttöjärjestelmän rajapinnassa, ja korjaamme sitä parhaillaan. Vika koskee pitkiä, yhtäjaksoisia altistumistilanteita. Se ei vaikuta satunnaisten kohtaamisten seurantaan, sanoo Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä.