Joko luit: Kon­tio­tuo­te pal­kit­tiin vuoden yri­tyk­se­nä Poh­jois-Poh­jan­maal­la – Pu­das­jär­ven suurin työn­tan­ta­ja on jou­tu­nut lo­maut­ta­maan väkeä ra­ken­nus­alan ah­din­goss­sa

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus

Ko­ro­na­ra­joi­tuk­set loi­ve­ne­vat – mutta va­ro­vai­nen saa edel­leen olla

Pudasjärvi

Pääkirjoitus
-
Kuva: Janne Körkkö

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt päätöksen, jonka mukaan koronaepidemian torjunnassa luovutaan valtakunnallisista toimenpiteistä. Jatkossa päävastuu on alueiden viranomaisilla eli käytännössä aluehallintovirastoilla ja alueellisilla terveysviranomaisilla.

Pudasjärvellä ollaan muun Pohjois-Pohjanmaan tapaan perustasolla. Pudasjärvellä koronatilanne on läpi epidemian ollut rauhallinen. Suurimmat ihmisjoukot määrättiin karanteeniin muun muassa syksyllä Pikku-Syötteellä sekä myöhemmin koululla olleiden altistuksen vuoksi. Nämä määräykset kertovat siitä, että tilanteet on saatu hallintaan aikaisessa vaiheessa ja pystytty estämään todellisten tartuntojen sarja.

Käytännössä suuria tartuntaketjuja ei Pudasjärvellä ole ollut. Varmistettuja tapauksia on THL:n tilastojen mukaan vain 26. Koko maassa varmistettuja tautitapauksia on kaikkiaan 88 866 maanantaihin mennessä. Ilmaantuvuus Pohjois-Pohjanmaan alueella on vajaa 30 sataatuhatta asukasta kohden, kun se Kemi-Tornion alueella on reilu viisikymmentä ja pääkaupunkiseudulla liki 84.

Vaikka riski epidemian leviämisestä on edelleen suuri, voidaan uskoa taudin laantumiseen rokotusten ja huolellisen suositusten noudattamisen avulla. Maskien käyttöä ja käsihygieniaa on edelleen syytä korostaa ja noudattaa.

Jotta rajoituksia voidaan purkaa, on alueellisesti laadittava omat suunnitelmat. Sosiaali- ja terveysministeriö korostaa, että erityisesti on otettava huo­mioon lapset ja nuoret ensin -periaate ja pidettävä kiinni terveysturvallisuudesta.

Ulkomaille rajat eivät ehkä kuitenkaan aivan heti avaudu. Päätökset siitä tehdään mahdollisesti alueellisella tasolla. Ruotsi on noussut koronan aikana erityisesti esille, mutta Koillismaalla merkitystä on myös sillä avataanko raja ja milloin myös Venäjälle.

Nähtäväksi jää miten korona on vaikuttanut ja kuinka pysyvästi ihmisten käyttäytymiseen.