Lukijalta
Kolumni

Ko­lum­ni: Sel­viy­ty­jän amu­let­ti: "Onko tosi-tv ja ”Sel­viy­ty­jät” sarja kui­ten­kin irvokas pei­li­ku­va tämän päivän ar­vois­ta Suo­mes­sa"

-
Kuva: Markku Riihiaho

Kevään aikana televisiosta tullut ”Selviytyjät” sarja siirtyi kesätauolle. Ohjelmassa joukko ihmisiä viedään autiolle saarelle, tai muuten syrjäiseen paikkaan vähin varustein, ja alkaa selviytyminen.

Asunnon rakentamisen ja ruuan hankinnan lisäksi ryhdytään ”pelaamaan.”  Tämä tarkoittaa juonittelua milloin kenenkin selän takana. Kuiskutellaan tämän olevan ”kova pelaaja” joka täytyy äänestää pois. Keskinäistä luottamusta vakuutellaan. Koskemattomuusamuletti pelastaa äänestykseltä ja sitä etsitään kiihkeästi. Pokerinaamainen juontaja käy päivittäin kertomassa voitettavista palkinnoista ja lyö lisää kierroksia juonitteluun.

Ohjelman jälkeen on studiopalaveri, jossa kaksi henkilöä toistelee sanoja ”peli” ja ”kova pelaaja.” Tällä häivytetään katsojan mielestä sana ”juonittelu”.

Vaikutelmaa tehostetaan vierailijan  asiantuntijalausunnoilla, ja lopuksi haastatellaan poispotkittua: miltä koulukiusatusta nyt tuntuu? Pelin omituisuuksia on mm: kovinkin tökerösti juonitellut nousee hetkessä huippujuonittelijaksi ja öykkärimäisesti käyttäytyneet ryhtyvät etupenkin rippikoulupojiksi? Olisiko ohjelmatoimiston sormet pelissä?

Kevään aikana tuli myös tosi-TV, jossa kerrottiin juonittelijoiden sairastuneen henkisesti saarella olon aikana, sekä tuotantoyhtiöiden kääntäneen ohjelman jälkeen pelaajilleen selkänsä. Allekirjoitetun sopimuksen mukaan toimitaan. Ymmärtääkseni on vielä ehdoton vaitiolosopimus?

Eikö pelin hengen mukaista olisi pettää sopimukset myös tuotantoyhtiöiden kanssa? Silloin oltaisiin pelinhengen ytimessä, kun pöyhittäisiin tosi TV:tä pohjamutia myöten?


Oliko nobelkirjailija William Golding aikaansa edellä kirjoittaessaan ehkä tunnetuimman kirjansa ”Kärpästen herra” 1954? Yhtäläisyyksiä löytyy. Kirjassa koulupoikien jalkapallojoukkuetta kuljettanut lentokone tekee pakkolaskun aution saaren rantaan. Kaikki aikuiset kuolevat ja pojat joutuvat selviytymään keskenään. Juonittelun aikana leiri jakaantuu kahdeksi kuppikunnaksi. Selviytyjissäkin ryhmä jaetaan kahtia ja peli alkaa

Sarja on tauolla, mutta tosi-tv jatkuu laajennettuna kaikissa medioissa. Kulloinkin esillä oleva yksilö on voittanut koskemattomuusamuletin = merkittävän valtion viran, tai muun johtavan paikan. Koskemattomuus on taattu. Hän ei välttämättä ole taitavin ja paras virkaansa, mutta ehkä jollekin taholle soveliain.

Pokerinaama on korvattu toimittajilla. He kiskaisevat viltin pois tuki-apu ym varallisuuden päältä, jotka amuletin omistaja on kerännyt väärin perustein.

Pelin ihastelun huudahdukset muuttuvat kansalaisten vihastelun karjahteluksi ja amuletin omistajat hämmästelevät: oliko tämä väärin toimittu?

Iltanuotio- ja jatkopalaveri ovat eduskunnan istuntosalissa, missä äänestetään luottamuksesta.  Jos amuletin haltija lupaa palauttaa juonittelunsa tulokset ja parantaa tapansa, hän saa useimmiten pitää amulettinsa.  Pahimmassa tapauksessa amuletin omistaja päätyy käräjille ja joutuu lähtemään pelistä. Koskemattomuusamuletti on lähtiessä luovutettava seuraavalle pelaajalle. Tästä pelistä kansalaiset maksavat mediaveron lisäksi vielä kalliimman osallistumismaksun.

Tapahtumia pohtiessa kansalaisen hiukset harvenevat jälleen uuden oivalluksen noustessa ajatuksiin: Onko tosi-tv ja ”Selviytyjät” sarja kuitenkin irvokas peilikuva tämän päivän arvoista Suomessa, eikä kopio ”Kärpästen herrasta”? Kirjan valkoista laivaa ei näy edes horisontissa.

Markku Riihiaho
”Onko tosi-tv ja Selviytyjät-sarja kuitenkin irvokas peilikuva tämän päivän arvoista Suomessa”