Remontti: Puik­ka­rin allas avautuu vasta syk­syl­lä – re­mont­ti pit­kit­tyi ve­si­liu­ku­mäen läh­tö­ta­son ra­ken­tei­den ole­tet­tua huo­nom­man kunnon vuoksi

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kil­pai­lu – etsi ja hoida mai­se­man it­se­näi­syy­den merkit

-
Kuva: Olga Oinas-Panuma

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Vuoden maisemateko -kilpailun teema on Itsenäisyyden merkit maisemassa. Maa- ja kotitalousnaisten järjestämässä kilpailussa myönnetään maakunnallisia tunnustuksia, jotka kilpailevat valtakunnallisesta tunnustuksesta. Kilpailu on osa juhlavuoden virallista ohjelmaa.

Maisemateko voi esimerkiksi olla rakennusten kunnostusta tai kulttuurihistoriallisesti keskeisen alueen hoitoa taikka hoidon suunnittelua.

Itsenäisyyden merkit maisemassa -teemaa on lupa toteuttaa vapaasti. Vuoden maisemateko on teko, joka nostaa esille paikallisen kulttuuriympäristön arvoja, historiaa, tapahtumia ja ominaispiirteitä, lisää yhteisöllisyyttä tai edistää kohteen säilymistä myös tuleville sukupolville.

Vuonna 2017 Vuoden maisemateko voi esimerkiksi olla rakennusten tai rakennelmien kunnostusta tai kulttuurihistoriallisesti keskeisen alueen hoitoa tai hoidon suunnittelua, esim. muistomerkkialueen hoitoa.

Aikaisempina juhlavuosina on istutettu Itsenäisyyden puita. Näiden puiden ympäristön- ja maisemanhoito voi olla maisemateko.

Kilpailuun voi osallistua työnäytöksellä, kuten maalinkeitto-, päre- tai niittotalkoilla tai kiviaidankorjausnäytöksellä tai tekemällä historiallisen selvitystyön.

Myös aineettomat teot voivat osallistua kilpailuun, kuten kulttuuriympäristöön liittyvän piirteen ja perimätiedon esille tuominen, kirjoitus, artikkeli, esitys, valokuvanäyttely tms. Kaikenlaiset, pienet ja suuret maisemateot voivat osallistua kilpailuun.