SYÖTE: Sir David At­ten­bo­rough kuvasi Pu­das­jär­vel­lä sar­jaan­sa – BBC:n sar­jas­sa ollaan ainakin Syöt­teel­lä ja Kuu­sa­mon Kun­ti­vaa­ras­sa: "Ei täl­lai­sen nä­ky­vyy­den os­ta­mi­seen rahat riitä"

URHEILU: Ku­ren­poi­kien edus­tus­jouk­kueel­le jälleen hieno voitto Miesten Fut­sal-Kak­ko­ses­sa

Ke­sä­töi­den ha­ku­ai­ka on me­neil­lään ja mo­nen­lais­ta työtä on vielä tar­jol­la – yri­tyk­set työl­lis­tä­neet nuoria eniten

Valtaosa kesätyöhakemuksista tehdään sähköisenä. Paperisellakin homma onnistuu, kuten tässä Albert Ngozolta. Jaana Valkola toi Valo-ryhmänsä Kesäduuni-tapahtumaan.
Valtaosa kesätyöhakemuksista tehdään sähköisenä. Paperisellakin homma onnistuu, kuten tässä Albert Ngozolta. Jaana Valkola toi Valo-ryhmänsä Kesäduuni-tapahtumaan.
Kuva: Toivo Kiminki

Suurin osa viime kesänä kaupungin tuella kahden viikon kesätyöpestin saaneista nuorista työllistyi yrityksiin. Merkittävä oli myös kaupungin nuorisotoimen osuus.

– Kotitalouksista löytyi monenlaista kesätyötä nurmikonleikkuusta lastenhoitoon ja siivouksen asti, tiesi 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Salonpää.

Hän junailee kaupungin toimeksiannosta tänäkin vuonna yhdistyksessä kesätöitä 1999-2002 syntyneille pudasjärveläisnuorille.

Hakemuksia kahden viikon työhön kertoi Salonpää jo tulleen, ja osa on jo sopinut työpaikankin. Palkkaa pestistä irtoaa 335 euroa, työtä kertyy kahden viikon jaksolla 60 tuntia.

Sen verran pienistä tuloista on kysymys, että summan saa verottomana.

Viime kesältä sai Salonpää nuorista kesätyöläisistä hyvää palautetta. Yksikään ei keskeyttänyt työrupeamaansa.

Ennen työn aloittamista Salonpää suosittelee nuorille Ajokortti työelämään -koulutusta. Päivän kestävät opinnot valmentavat työelämässä eteen tuleviin tilanteisiin.

Kaupungin nuorisotoimi hoitaa oman osuutensa kesätyöllistämällä 27 nuorta. Yhtä paikoista haki Hirsikampuksella Kesäduuni-tapahtuman yhteydessä Aleksi Nyström Kurenalta.

Kesällä 15 vuotta täyttävä kahdeksasluokkalainen kertoi hakemuksen täyttämisen olleen ihan helppoa. Hän kiinnostui erityisesti päiväleiritoiminnan työpaikasta, johon arveli hyvin sopivansa.

Palkkaeuroille Nyström kertoi löytyvän käyttöä. Kesällä hänellä on aikomus hankkia mopon ja traktorin ajokortit. Mopon osto on suunnitelmissa.

– Parin viikon työllä ei paljon moporahoja saa. Olen miettinyt yrittää töihin turvesuolle. Siksi pitää hankkia traktorin ajokortti. Muutama tuttu on ollut turvesuolla ja kertonut että vaativaa työtä se on, sinne pitää lähteä silloin, kun sää on työlle sopiva.

Albert Ngozo pääsee työhön 4H-yhdistykseen. Pian 17-vuotias Valo-ryhmän oppilas on Sambiassa ollut töissä kaupassa ja tehnyt puutöitäkin. Hän ei ole vielä pohtinut mihin palkkarahat käyttää.

Säästöön, pikku ostoksiin ja kaupunkimatkaan aikoi palkkarahansa käyttää Hamitullah Safari, myös Valo-ryhmäläinen. Hän kertoi hankkineensa kuukaudeksi kesätöitä rautakaupasta ohjaajansa opastamana.

Työtä kertyy kahden viikon jaksolla 60 tuntia.