Sudet: Pu­das­jär­ven pa­lis­kun­nan su­si­jah­ti tuotti jälleen tulosta

Pudasjärven seurakunta: Pu­das­jär­ven seu­ra­kun­ta­kes­kuk­seen iso re­mont­ti ensi kesänä – pihamaa myl­lä­tään auki, kes­kuk­sen käyt­töön tauko

Kolumni

Kan­sa­lai­sen ko­ro­na­vuo­si: "Suo­mes­sa ei saada vuo­des­sa ra­joil­le pak­ko­tes­taus­ta muiden tapaan, muuten on kirein raja"

Pudasjärvi

-
Kuva: Markku Riihiaho
Pakina

Vuoden 2020 alussa ei ollut koronasta mitään huolta, mutta maaliskuussa oli jo hätä. Presidentti ehdotti pääministerille koronanyrkkiä. Pääministerin mielestä se oli tarpeeton. Sijaan hallitus tiedotti maskin käytön olevan hyödytöntä. Kansalainen ihmetteli, miksi niitä käytetään sairaaloissa. Ja uusi tieto maskeista: niitä ei ollut, siksi ne julistettiin tarpeettomiksi. Tämä oli kansalaiselle tuttua käytäntöä; jos leipää ei ole, sitä ei tarvita. Viimeistään perhe- ja peruspalveluministerin tietoiskut räväyttivät kansalaisen suun ymmyrkäiseksi, kun hän koetti ymmärtää sanomien sisällön.

Kesä meni käsidesiä voidellen, ja hoitamalla etäläheissuhteita sukulaisiin ja ystäviin. Syksy ja korona saapuivat käsikädessä. Koronarokotteita odotettiin. Influenssa-aalto jäi lähes huomioimatta. Pääministeri julisti Suomessa olevan Euroopan kireimmät rajakontrollit. Kansalainen ihmetteli, miten koronan eri versiot niin Afrikasta, Espanjasta kuin Englannistakin tänne pääsevät. Toisaalla kerrottiin Pohjoismaiden ja Viron vaatimista koronatesteistä ja karanteeneista, jotka olivat tiukemmat kuin Suomella.

Vuosi vaihtui ja koronarokotukset alkoivat. Ryhdyttiin suunnittelemaan korona-lekaa. Lekaan tuli valuvirheitä ja se mureni perustuslakivaliokunnan moukarin alla.

Kiteeläinen ravintolaomistaja tuskaili maanantaina, kuinka hän sai viestin työntekijältään sunnuntai-iltana; Aluehallintovirasto on päättänyt sulkea ravintolat klo 24.00. Aikaa sulkuun oli viisi tuntia. Ravintoloitsija murehti varattujen elintarvikkeiden kohtaloa, työntekijöiden lomauttamista, ja olisi toivonut edes kolmen vuorokauden varoaikaa. Ja sitä, että rajoja ei saatu vuoden aikana kiinni. Osa lomautetuista oli ala-carte kokkia myöten vaihtanut alaa, joten heillä on nyt uusi ja iso ongelma käsissään. Sama koskenee muitakin yrittäjiä.

Åbo Akatemian professori totesi Turun Sanomissa, että rajojen sulkeminen ei ole vuotta 2020. Ihmettelee, että ennen Suomessa pelättiin venäläisiä, nyt ruotsalaisia.  Professori kokee olevansa EU:n ja vasta toissijaisesti Suomen kansalainen. Hän kertoo myös, että Suomessa on EU-kirein rajapolitiikka. Lisäksi sulku Suomi-Ruotsi rajalla aiheuttaa valtavia taloudellisia ja inhimillisiä menetyksiä. Suomalaiset haluavat vallanpitäjiltä lisää ruoskaa ja keppiä, eikä heillä ole kuvaa tilanteesta.


Viimemainitusta on kansalainen täysin samaa mieltä professorin kanssa, kokonaiskuva on niin ja näin. Mistä johtunee? Toisaalta tuntuu olevan kuva hukassa hallituksellakin. Vajaalta ja välipitämättömältä kansalaisia kohtaan vaikuttaa professorinkin kokonaiskuva. Kansalaisten työpanos/-kunto/-terveys on se voima, joka pitää valtakunnan rattaat pyörimässä. Suomen ja Ruotsin koronakuolleisuuserot osoittanevat suomalaisen ”ruoska-keppi” käytännön säästävän enemmän henkiä kuin sairaalakulujakin. Ruotsissa on rennompi meno.

Tässä tietomylläkässä kansalainen raastaa hiuksiaan. Suomessa ei saada vuodessa rajoille pakkotestausta muiden tapaan, muuten on kirein raja. Laki sulkee ravintolayrittäjien ja työntekijöiden elinkeinon. Pakkolomautuksia, työttömyyttä, konkursseja. Lohdutuksen sanojakin on kuultu: kuten on ihmiskunnalla vitsauksia ollut ennenkin, kuten Egyptin heinäsirkat.

”Kesä meni käsi­desiä voidellen, ja hoitamalla etäläheissuhteita.”