Joko luit: Lu­mi­ka­sat kas­va­vat Ku­re­na­lan park­ki­pai­koil­la – Pie­ta­ri­laan ja He­te­har­juun kul­je­te­taan tu­han­sia kuu­tioi­ta

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Kan­sa­lais­aloi­te ilo­tu­lit­tei­den viih­de­käy­tön ra­joit­ta­mi­ses­ta ei ole edennyt ta­lous­va­lio­kun­nas­ta kahteen vuoteen

Ilotulitteiden myynnin rajoittamista tavoitteleva kansalaisaloite ei ole edennyt kahteen vuoteen. Arkistokuva.
Ilotulitteiden myynnin rajoittamista tavoitteleva kansalaisaloite ei ole edennyt kahteen vuoteen. Arkistokuva.
Kuva: Pekka Aho

Rajat räiskeelle -kansalaisaloite merkittiin saapuneeksi eduskunnan talousvaliokuntaan vuoden 2019 marraskuussa. Lakiesityksellä tavoitellaan luokkiin F2 ja F3 kuuluvien pyroteknisten tuotteiden siirtämistä vain ammattikäyttöön. Näin ilotulitteista aiheutuvat vahingot vähenisivät.

Viimeisen yhdeksän vuoden aikana ilotulitteista on aiheutunut ainakin 761 tulipaloa ja 126 silmävammaa. Esimerkiksi vuodenvaihteessa 2020–2021 pelastuslaitoksilla oli 68 sammutustehtävää.

Aloitteen takana on viisitoista terveys-, potilas- ja vammais- sekä eläinjärjestöä. Kansalaisaloite keräsi yhteensä 65 491 allekirjoitusta ennen valiokuntaan siirtymistä. Pandemiaan liittyvät lakialoitteet ovat olleet käsittelyissä etusijalla korona-aikana.

– Koronaa ei voi käyttää tekosyynä kansalaisaloitteiden käsittelyn lykkäämiseen vuosikausien ajan. Demokratian tulee toimia myös epidemiaoloissa, sanoo Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn entinen puheenjohtaja Hannele Luukkainen tiedotteessa.