KEHITYSVAMMAISTEN ASUNTOLAHANKE: Katso videot: Pu­das­jär­vel­lä osoi­tet­tiin mieltä ke­hi­tys­vam­mais­ten asu­mis­olo­jen puo­les­ta – "Ke­hi­tys­vam­mai­sen voitava asua siellä, missä muutkin ih­mi­set"

Ensilumi: Lumi saattoi tulla jo jää­däk­seen, arvioi me­teo­ro­lo­gi Oskari Rockas Il­ma­tie­teen lai­tok­sel­ta

Mainos: Tutustu Ii­jo­ki­seu­dun si­säl­töön tar­jous­hin­taan, lehti + digi 3 kk 24,90 €! Tilaa tästä.

Kaksi ro­ko­tet­ta saaneet ko­ro­na­tes­tiin vain jos on oireita – alle kou­lu­ikäi­sen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman tes­taa­mis­ta

Kaksi rokotetta saaneen tarvitsee käydä koronatestissä vain tietyissä tapauksissa, neuvoo Oulunkaaren terveydenhoito.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelevät testataan aina, vaikka heillä olisikin jo kaksi rokotetta.

Väljemmät koronatestausohjeet koskevat henkilöitä, jotka ovat saaneet kaksi koronarokotetta tai jotka ovat saaneet yhden rokotteen ja sairastaneet koronan. Jälkimmäisestä rokotteesta on täytynyt kulua vähintään viikko. Heidän tarvitsee käydä koronatestissä vain, jos he hakeutuvat hoitoon vointinsa vuoksi tai heillä on oireita ja he ovat viimeisen kahden viikon aikana altistuneet koronalle. He voivat siis mennä ilman testiä ja lievissä oireissa töihin, kunhan käyttävät maskia, noudattavat käsihygieniaa ja syövät erillään muista.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelevät testataan aina, vaikka heillä olisikin jo kaksi rokotetta. Lisäksi koronatesti tehdään, jos potilas saa koronaoireita osastohoidon aikana.

Jos henkilö ei ole saanut yhtään koronarokotetta tai hän ei ole sairastanut koronaa viimeisen puolen vuoden aikana, testi tehdään aina, jos koronaoireita ilmenee. Sama koskee henkilöitä, jotka ovat saaneet vain yhden rokotteen ja eivät ole koskaan sairastaneet koronaa.

Jos henkilöllä ei ole lainkaan oireita, hänet testataan vain poikkeustapauksissa tai tartuntatautilääkärin harkinnan perusteella. Testi tehdään esimerkiksi, jos THL ja Valtioneuvosto määräävät testin tietyistä maista saapuville henkilöille tai jos henkilö tulee vuodeosastolle hoitoon ulkomaanmatkan tai korona-altistumisen jälkeen. Lisäksi esimerkiksi vuodeosastoilla ja hoivayksiköissä voidaan tehdä koronatestejä tartuntatautilääkärin päätöksellä, jos yksikössä on todettu koronatartunta.

Jos samassa perheessä on oireita usealla, riittää, että yksi henkilö testataan. Muut oireiset ja altistuneet perheenjäsenet testataan vain, jos testatulla todetaan korona.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Oireisena lapsen ei kuitenkaan tulisi mennä varhaiskasvatukseen. Jos oireet seurannassa väistyvät, hänen ei tarvitse mennä testiin, vaan hän voi palata varhaiskasvatukseen.

Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

Oulunkaari noudattaa testauskäytännöissään Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja valtakunnan yleisiä linjauksia.

Jos on epävarma, täytyykö lapsen jäädä kotiin tai tarvitseeko testiin hakeutua, tulee soittaa oman terveysaseman ajanvarausnumeroon.