Jou­lu­os­tok­set­kin on­nis­tui­vat torin täyt­tä­nees­sä jou­lu­na­vauk­ses­sa – Pu­hos­jär­ven muikkua ja muita pai­kal­li­sia herk­ku­ja

Maila Stenius sai ostokset tehtyä ja pantua Kerttu Simun asialle tiehuolistaan. Juha Stenius kertoi leivonnaisten tällä kertaa olevan ainoita ostettavia. Sari, Venla ja Noora Vasalampi ovat leiponeet ja askarrelleet myös muiden jouluvalmistelujen helpottaminen mielessään. Puhosjärveläinen lähiruoka käy kaupaksi lähikuntien toreilla ja markkinoilla, tietää Helinä Koski. Joulunavauksessa oli paljon väkeä.
Maila Stenius sai ostokset tehtyä ja pantua Kerttu Simun asialle tiehuolistaan. Juha Stenius kertoi leivonnaisten tällä kertaa olevan ainoita ostettavia.
Maila Stenius sai ostokset tehtyä ja pantua Kerttu Simun asialle tiehuolistaan. Juha Stenius kertoi leivonnaisten tällä kertaa olevan ainoita ostettavia.
Kuva: Toivo Kiminki

Viime vuoden hyvät kokemukset Pudasjärven joulutorista vaivat taivalkoskelaisen Vasalammen perheen naisväen jälleen ahkeroimaan. Pullaa ja kakkua oli tehty moneen makuun ja havukransseja askarreltu näpit hellinä.

Sari Vasalampi kertoi joulukaupan teon kotipitäjän ja Pudasjärven toreilla olevan itselleen ja tyttärilleen Venlalle ja Nooralle sekä huvi että harrastus.

Tyttöjen osana on toistaiseksi ollut avustaa havukranssien teossa ja pyöräyttää leivonnaiset myyviin pakkauksiin, hän naurahti.

Toriemäntä Kerttu Simu oli tyytyväinen, torille pystytetyn katoksen suojissa myyjiä oli lähes 20 ja kauppakin kävi. Hän lupasi hoitaa asiat niin, että kaikki tarjolle tuotu kaupaksi menee.

Mutta huutokaupan pitoon ei Simun tarvinnut ryhtyä, kauppiaatkin pääsivät lähtemään torilta kun yleisö oli saanut kaikesta päätellen odotetuimman kävijän, joulupukin, puhuteltua.

Ihan jouluisin ei tilanne lumen puutteen takia ole, mutta hyvään joulunalustunnelmaan täällä pääsee, vakuutti Juha Stenius. Hän oli tullut torille Kurenalta äitinsä Maila Steniuksen kanssa.

– Pitää ostaa tarjottavaa jo valmiiksi, joulupäivänä kun äiti täyttää 90 vuotta. Komeita ja makean näköisiä kakkuja ja pullia täältä löytyikin.

Jouluherkkuja oli tarjolla myös toisenlaiseen makuun. Puhosjärvestä parisen vuotta kalaa puolisonsa Toivo Karvosen kanssa nostanut Helinä Koski myi Puhoksen Kalan kalasäilykkeitä.

– Eläkeläisinä meillä on aikaa ja intoa kalastaa ja kalaa jalostaa. Puhosjärvestä saa hyvin muikkua. Myös haukea nousee, sen pyyntiin ryhdytään kunhan jäät vahvistuvat.

Pariskunta kiertelee lähiseudun markkinoita ja toreja kalasäilykkeitä kaupaten. Joulunalus on parasta myyntiaikaa, näkee että kala on suosittu joulupöydän herkku, Koski kertoi.

Oman joulupöydän mieluisin anti on tietenkin omaa tekoa. Valkosipulisavumuikku on niin kysyttyä, että saapa nähdä riittääkö sitä enää itselle, Koski arveli.

Kunhan haukea voi pyytää, sitä myös purkitetaan mausteiden kanssa ja tehdään myös mureketta.

Puhosjärvestä saa hyvin muikkua.