Vinkit videolla: Jo muutama helppo liike päi­väs­sä auttaa ja näkyy ar­jes­sa, katso videot – Syk­syl­lä käyn­nis­ty­vä Voimaa van­huu­teen -hanke tuo lii­kun­nan ikä­ih­mis­ten arkeen ja ko­tei­hin

Ylioppilaat: Pu­das­jär­ve­läi­nen kevään yli­op­pi­las Jesse Pyyk­kö­nen on toinen Suomen parhaan tut­kin­to­to­dis­tuk­sen saa­neis­ta – "Tämä oli yl­lä­tys, vaikka täh­tä­sin­kin hyviin ar­vo­sa­noi­hin"

Mainos: Läheltä näkee kauas. Tutustu Ii­jo­ki­seu­tu Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Hir­si­kam­puk­sel­la kuusia sa­ta­vuo­tiaal­le – katso kuvat niin pienten op­pi­lai­den kuin se­nio­ri­opet­ta­jien­kin kuu­sen­is­tu­tuk­ses­ta

Koululaiset seurasivat kuusenistutusta. Yhdessä-teema näkyi myös konkreettisesti kuusien istutuksessa. Hirsikampuksen pihamaa täyttyi lapsista ja nuorista. Senioriopettajien kuusi oli jo hieman elämää nähnyt, mutta luotto senkin valoisaan tulevaisuuteen oli kova.
Koululaiset seurasivat kuusenistutusta.
Koululaiset seurasivat kuusenistutusta.
Kuva: Marica Paukkeri

Hirsikampuksen pihamaa täyttyi perjantaiaamuna puheensorinasta, kun koulun lapset ja nuoret kokoontuivat istuttamaan Tulevaisuuden kuusia.

Aluksi kuultiin lyhyt ja käytännönläheinen alustus siitä, kuinka toimitaan. Maahan oli jo valmiiksi istutettu neljä kuusta. Esikoululaisille oma, ala-astelaisille toinen ja kolmas yläasteikäisille.

Kunniavieraaksi paikalle oli kutsuttu veteraaniopettajien ryhmä, joka sai oman, jo hieman kovia kokeneen kuusentaimensa hirsikampuksen multaan.

– Tämähän kuvastaa ihan meitä veteraaniopettajia, opettajat vitsailivat.

Tämähän kuvastaa ihan meitä veteraaniopettajia.

Ennen symbolista istutustilaisuutta 5A- ja 5B-luokkien oppilaat kertoivat Tulevaisuuden kuusien Suomen valloituksesta ja Suomen itsenäisyyden juhlavuodesta yleisemminkin. Itse istutus hoidettiin Jean Sibeliuksen tahdissa – kuinkas muutenkaan.

Juhlavuoden teema, Yhdessä, näkyi myös kuusien istutuksessa. Jos mullalla täytetty lapio oli liian raskas, niin toista autettiin.

-
Kuva: Marica Paukkeri

Tulevaisuuden kuusia on istuettu ympäri Suomea. Kaikki kuuset merkitään metallisilla laatoilla. Tulevaisuuden kuusien tarina alkaa jo Suomen itsenäistymisvuodesta.

Helsingin Kaivopuistoon kylvettiin vuonna 1917 Itsenäisyyden kuusi. Vuonna 1967 istutettiin 50-vuotiaalle Suomelle yli 30 000 sen siemenistä kasvatettua Kotikuusta. Kuusia on istutettu myös vuosina 1987, 1992 ja 1997 ja perinne jatkuu nyt, kun Suomi täyttää 100 vuotta. Itsenäisyyden kuusen siemenistä kasvatetuista taimista kasvaa noin tuhat puuta.