Valtuusto: His­to­rian ha­vi­naa: val­tuus­to päätti vuo­des­ta 2009 toi­mi­neen Ou­lun­kaa­ren pur­ka­mi­ses­ta – kun­ta­yh­ty­mä jär­jes­ti 1,5 mil­jar­din edestä pal­ve­lu­ja

Sotaharjoitus: Il­ma­voi­mien suuri il­ma­so­ta­har­joi­tus näkyy Pu­das­jär­vel­lä lo­ka­kuun en­sim­mäi­sel­lä vii­kol­la – Pu­das­jär­ven len­to­kent­tä ja muita alueita har­joi­tus­käy­tös­sä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Hilloja tulee Pu­das­jär­vel­le – etsivä löytää tänäkin kesänä

Kesän ensimmäiset kypsät hillat poimittiin Sarakylästä viime sunnuntaina. Hillaa kypsyy eri tahtiin. Suurin osa on vielä raakaa, osa vasta tupella.
Kesän ensimmäiset kypsät hillat poimittiin Sarakylästä viime sunnuntaina.
Kesän ensimmäiset kypsät hillat poimittiin Sarakylästä viime sunnuntaina.
Kuva: Toivo Kiminki

Juuri näinä päivinä kypsyvät ensimmäiset hillat Iijokiseudun alueella ja hillanpoiminta alkaa lähipäivien aikana. Mutta millainen hillakesä tämä on? Vähintään kohtalainen, sanoisin.

Kävin soilla jo 1. ja 2. heinäkuuta. Silloin hillat olivat vielä aivan raakoja. Retkellä sunnuntaina 4.7 löysin Ranuan etelälaidalta jo ensimmäiset kypsät hillat – pari kourallista. Ne olivat tutussa paikassa, jonka tiedän lämpimäksi kasvupaikaksi. Siellä ensimmäiset marjat kypsyvät avosuon reunan rämeellä useaa päivää aikaisemmin kuin aavalla.

Moni muukin hillastaja tietää näitä paikkoja, jossa hillat kypsyvät aina ensin. Ne on hyvä tietää. Yleensä näissä paikoissa myös kukinta tapahtuu ensimmäiseksi. Toisaalta on myös hyvä tietää, mistä kunkin kesän viimeiset hillat voi poimia. Useana katokesänä olen saanut vähät hillasaaliini juuri näistä myöhäisistä marjapaikoista.

Lumen määrä ja sulamisajankohta vaikuttavat paljon. Kukinnan myöhäisyys pelastaa usein alkukesän halloilta. Avosuon ja suosaarekkeiden reunoilla puuston varjostus viivästyttää kukintaa. Ja aurinkoisella puolella päinvastoin.

Vuosia sitten hillankukinnan lopulle osui kova hallayö. Vain kukinnan aivan loppupää säästyi hallalta. Avosuolla oli tuolloin hilloja vain niissä kohdissa, jotka olivat metsän varjostamia noin klo 10-16. Raja oli hyvin selvä ja jyrkkä. Metrin matkalla hillat loppuivat täysin.

Tänä kesänä saattaa olla niin, että parhaiten hilloja on siellä mistä lumi keväällä suli viimeisenä. Avosuollakin lumen sulamisessa on usean päivän eroja kohdasta toiseen. Toisaalta kesän 2020 parhailla paikoilla hillakasvusto ei paikoin jaksa tuottaa toista suurta satoa.

Lähinnä olen katsastanut avosoita ja reunojen rämeitä ja muutaman ojitusalueen. Hilloja oli monessa kohdassa. Paikoin aivan hyvinkin. Toisaalta paikoin hyvin epätasaisesti ja oikullisesti. Etsivä kyllä löytää nyt hillansa. Avosoilla kiikarista on apua marjamättäiden tähyilyssä.

Luonnontilaisia korpia en ole vielä nähnyt. Ne kaikki on mökin lähistöltä hakattu ja ojitettu. Sääolojen pohjalta oletan korvestakin hillaa löytyvän. Yleensä hillan laatu vaikuttaa olevan ihan ok, paikoin hyväkin. Hellesäällä kypsyminen nopeutuu ja poimintaa voi jo aloitella. Helteen jatkuessa satokausi voi jäädä lyhyeksi.

Tänä kesänä ei ole sattunut pahoja hallaöitä. Sinänsä hallaa oli toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa, mutta kukinta oli silloin vasta alkamassa. Paikoin se on voinut vaikuttaa. Kesäkuussa 17.6 oli kylmä yö ja lämpötila maanpinnassa lähellä nollaa, samoin paikoin oli kylmähkö yö myös 1. heinäkuuta.

Merkittäviä hallavaurioita en nyt ole nähnyt. Toki paikallisia voi olla. Iijokiseutu kun on kuitenkin laaja alue. Kukinnan aikana oli monena päivänä hyvää säätä. Ukkossateita ja myrskyjä on paikoin ollut, ne ovat voineet rikkoa hillankukat. Käyntipaikoillani rajuilmoja ei ole ollut. Viime viikon ukkosmyrskyjen vaikutuksista hillasatoon minulla ei ole tietoa. Pahimmilla paikoilla kaatuneet puut voivat estää liikkumisen.

Kukinnan jälkeen tupelle tai raakileeksi ehtinyt hilla kestää ainakin jonkin verran hallaa. Tämä on selvästi myytti. Hilla on hallanarka kukasta kypsymiseen ja ylikypsään asti. Jo -1...-3 asteen pakkanen vioittaa ja pilaa osan ja -4 asteessa sato on mennyt. Avosuolla lievä halla voi säästää mättäiden päällä olevat hillat. Sillä kylmintä on maanpinnassa ja 20-40 sentin korkeusero voi olla ratkaiseva.

Halla tarkoittaa meteorologiassa pakkasta maanpinnassa. Esimerkiksi suon pinnassa voi olla -2 astetta ja polven korkeudella jo vaikka +1 aste. Sääennusteissa havaitut ja ennustetut lämpötilat annetaan aina 2 metrin korkeudelle. Halla ja hallanvaaran varoitus aina maanpinnalle.

Netissä mm. Pudasjärven, Taivalkosken, Ranuan ja Vaalan Pelsonsuon havaintojen vuorokausiarvoissa näytetään maanpinnan minimilämpötilat jokaiselta päivältä viimeisen kuukauden ajalta. Ne on merkitty vihreällä täplällä. Hallaa ei ole erikseen merkitty, mutta se on helppo niistä nähdä.

Havainnot voit katsoa itse omalla kotikoneella tai älypuhelimella. Niistä voit nähdä paljon mielenkiintoista sääoloista. Vuorokausiarvot kertovat paljon viime kuukauden sääoloista. Tarkimmat havainnot muuten kaiken säästä viimeiseltä 24 tunnilta.

Osmo Lämsä