VAALIKONE: Vastaa Ii­jo­ki­seu­dun vaa­li­ko­neen ky­sy­myk­siin ja katso kuka voisi olla eh­dok­kaa­si

HYVINVOINTIALUE: Täl­lai­siin hal­lin­to­him­me­lei­hin alue­vaa­leis­sa annettu ääni johtaa – "Neu­vot­te­lu­kun­nil­la olisi alueil­le pa­rem­mat tun­to­sar­vet, kun niissä olisi maal­lik­koe­dus­ta­jia­kin"

Pääkirjoitus

Hillaa nyt suot kuk­ku­roil­laan

-
Kuva: Janne Körkkö

Pudasjärvellä voi sanoa olevan neljä selkeää vuodenaikaa: hiihtokausi, kalastuskausi, hillakausi ja metsästyskausi. Nyt olemme juuri siirtymässä hillakauteen soiden keltaisten marjojen kypsyessä. Vitsin mukaan terveyskeskusten päivystykset hiljenevät kauden alkaessa sairaiden kokiessa niin sanotun hillatervehtymisen. Totta, ainakin osittain.

Hillasadosta ennustetaan erinomaista ja havainnot soilta vahvistavat Luonnonvarakeskuksen arvion. Kukinta oli runsasta ja pölytys onnistui, joten jopa 70 prosenttia kukista päätyi raakileeksi saakka Luken arvion mukaan. Tavanomaisesti pölytystulos jää noin 30 prosenttiin.

Turisti ja vieraspaikkakuntalainen kysyy nyt herkästi mistä niitä hilloja kannattaa lähteä poimimaan. Ranuan kunta on vastannut haasteeseen nykyaikaisesti kehittämällä älypuhelimen sovelluksen, johon on merkitty muutamia hillasoita kuvauksineen. Hillojen runsauden vuoksi sovellukset tiedot voivat pitää aika hyvin paikkansa. Vuonna 1994 Ranuan ja Posion soilta julkistettiin nimittäin vastaava kartta, paperiversiona. Tämä kartta hävisi sittemmin markkinoilta. Syynä lienee se, ettei hillojen esiintymistä voi ennakoida. Suot täytyy käydä katsomassa.

Hillan pääsato kypsynee tämän ja ensi viikon aikana. Paikalliset hillastajat tietävät, että voimakkain hillahulluus iskee nimenomaan pääsadon aikana, kyllä se into siitä sitten seuraavina viikkoina laantuu.

Ihmisen hillankeruun vaiheet jakaantuvat havaintoni mukaan selkeästi eri jaksoihin. Lapsena marjastus on mukavaa kun vanhemmat kantavat mättäältä mättäälle ja retken kohokohta on nuotio ja eväät. Teininä hillastus ja marjastus asettuvat suosituimmuudessa jonnekin huoneen siivouksen ja roskien viennin välimaastoon. Kukkeimmilleen hillastus puhkeaa vasta keski-iän jälkipuoliskolla ja joko laantuu hiljalleen tai kroonistuu iän siitä karttuessa.

Kaupallinen poiminta on jäänyt viime vuosina ulkomaalaisten varaan. Innostuvatko suomalaiset poimimaan myytäväksi saakka, jää nyt nähtäväksi.