Mainos: Tilaa Iijokiseutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Pääkirjoitus

Elokuu kesän sa­don­kor­juu, vaikka: Tomas Ledin lau­laa­kin: "Som­ma­ren är kort, hösten kommer snart"

Pudasjärvi

Toimittajalta

Vielä on kesää jäljellä, Vielä tulee kauniita päiviä, Vielä voit löytää ystävän,  Vielä tilaisuuden saat, kuten Mamba laulaa. Toinen tosin saattaa hyräillä Tomas Ledinin tapaan: Sommaren är kort, De mesta regnar bort, Men nu är den hä, Så ta för dig, Solen skiner idag, Hösten kommer snart.

Perinteisesti Suomessa alkaa nyt sadonkorjuun aika: sienikausi ja vihannesten satokausi on runsaimmillaan. Marjasadot kypsyvät metsissä. Vanha kansa on kutsunut elokuuta myös "kylvökuuksi", koska syysruis kylvettiin tässä kuussa.

-
Kuva: Janne Körkkö

Nimensä elokuu saakin Taivaannaulan mukaan elonkorjuusta, joka tosin voitiin aloittaa jo heinäkuun lopulla Jaakon päivänä. Ratkaisevaa oli viljan tuleentuminen ja jyvien kypsyminen. Silmämääräisesti arvioituna tätä kirjoittaessa Oulun seudulla ohra on kuitenkin vielä kaukana jyvien kypsymisestä. Mutta viljaa enemmän näillä pelloilla kasvatetaankin rehua.

Perinteen mukaan elotalkoissa pellolta leikatun viimeisen lyhteen eli "pellonnavan" ja viimeisen kuhilaan kohtelu oli tärkeää. Kolme viimeistä kortta saatettiin sitoa yhteen, palmikoida ja asettaa kiven alle. Näin viljaonni pysyi pellossa. Viimeisen lyhteen leikkaajan katsottiin leikkaavan ikään kuin koko sadon. Tämän takia vieraan ei annettu leikata pellolla viimeisenä.

Viimeinen kuhilas koristeltiin kukkaseppelein ja sen saran leikkaajalle ennustettiin häitä. Kuhilasta saatettiin myös säilyttää riihessä seuraavaan viljanleikkuuseen asti, jotta viljaonni säilyi talossa vuodesta toiseen. Oisko nyt sama kohtelu viimeiselle pyöröpaalille.

Laurin päivänä 10. elokuuta kesä kuitenkin alkaa olla lopuillaan ja lehdet alkavat kellastua, vaikka ruska alkaakin Kuusamon Oulangan biologisen aseman entisen johtajan Juha Viramon mukaan Kuusamon korkeudella 13. syyskuuta kello 12.

Elokuussa sataa paljon, eniten koko vuonna luullaan yleisesti. Todellisuudessa tilastojen mukaan vuoden sateisin kuukausi on heinäkuu. Sateisia päiviä tosin on syksyisin enemmän, mutta sademäärät ovat pienempiä.