Ei pelkkää sam­mut­ta­mis­ta – va­paa­eh­toi­nen pe­las­tus­työ vaatii jat­ku­vaa op­pi­mis­ta

Lauri Kuosmasen ja muiden savusukeltajien varustus painaa noin 20 kiloa.
Lauri Kuosmasen ja muiden savusukeltajien varustus painaa noin 20 kiloa.
Kuva: Toivo Kiminki

Tie vapaapalokunnan hälytysosastoon on aikaa ja tekemistä vaativa. Alkuun voi Pudasjärvelläkin lähteä nuoriso-osastosta, jossa nyt on 12 nuorta. Enempää ei voida ottaakaan, kertoo Olli Riekki.

– VPK-yhdistys pyörittää nuoriso-osastoa johon olisi halukkaita enemmän kuin voimme ottaa. 16-vuotiaana pääsee sitten miehistöön, jos intoa riittää.

Alle 18-vuotias pääsee mukaan harjoituksiin, mutta kursseille tai hälytyksiin ei mukaan pääsee ennen 18 ikävuoden täyttymistä. Riekki tietää tuntuvan osan nuorista siirtyvän opintojen takia muualle mutta osa jää ja jatkaa harrastusta Pudasjärvellä.

Hälytysosastoon pääsy vaatii muutakin kuin intoa. Kunkin asemapaikan päällikkö, Pudasjärvellä Kari Kuosmanen, sekä VPK:n edustaja aloittavat halukkaan haastattelulla.

Pyrkijästä pyydetään Suojelupoliisilta suppea turvallisuusselvitys, seuraavaksi ovat vuorossa lääkärintarkastus ja kuntotesti. Vielä selvitetään korkean ja ahtaan paikan sieto, molemmissa kun pelastustehtävissä joutuu toimimaan.

Kun kaikesta tuosta on selvinnyt, alkaa perehdytys tehtäviin. Sitten pääsee jo harjoittelemaan, Riekki listaa. Peruskurssin jälkeen pääsee hakija jo tosi toimiin mukaan, mutta varallaoloryhmään pääsy vaatii vielä lisäkurssin.

Kun varallaolo vaatii vanhemman sammutusmiehen pätevyyden, matka sellaiseksi vie useita vuosia. Mukana pysymiseen vaaditaan vielä taitojen kartuttamista eri kursseilla.

– Ensivaste-, savusukellus-, tieliikennepelastus-, öljyntorjuntakurssit ainakin on hyvä olla suoritettuina. Oulu-Koillismaan pelastuslaitos järjestää kursseja niin, että vuosittain sellaisen käymiseen on mahdollisuus.

Lihaskuntotesti pitää tehdä vuosittain, samoin toimintakykytesti jos savusukeltajan tehtäviin aikoo, Riekki luettelee.

Kun kaikesta tuosta on selvinnyt, alkaa perehdytys tehtäviin.