Mainos

An­na­rii­na luon­nos­te­li lyi­jy­ky­näl­lä haa­vei­den­sa kodin, joka kohoaa nyt hänen unel­mien­sa ton­til­le Li­min­kaan

Viime talvena Annariina Tahkola luonnosteli vihkon lehdille unelmiensa kodin. Alle vuotta myöhemmin tuo unelmien talo kohoaa muuttovalmiina Kotirannan maalaismaisiin maisemiin tontille, johon hän miehensä kanssa ihastui ensi näkemältä. Pariskunta myös odottaa innokkaana osallistumista täysin uuden asuinalueen kylähengen luomiseen.

Juhon ja Annariinan unelmien koti valmistuu marraskuuhun mennessä Limingan Kotirantaan.
Juhon ja Annariinan unelmien koti valmistuu marraskuuhun mennessä Limingan Kotirantaan.

Vähän matkan päässä Limingan kirkonkylältä Tupokseen päin, vajaan 300 metrin etäisyydellä Temmesjoesta, eteen avautuu suuri peltoaukea. Vanhojen Suomi-filmien maalaisromantiikkaa henkivällä aavalla risteilee pohjattuja jo ajokuntoisia teitä, ja siellä täällä kohoavat uutukaiset talot.

Tänne rakennetaan Kotirantaa ja myös uutta kyläyhteisöä. Haaveidensa kotiaan rakentavat myös Annariina ja Juho Tahkola, joiden juttelua säestää linnunlaulu.

”Aiemmin en kiinnittänyt lintuihin juuri mitään huomiota, mutta täällä niitä on niin valtavasti, että siihen on oikein herännyt. Se on ihanaa”, Annariina tunnelmoi huomauttaen Liminganlahden valtavien muuttolintuparvien reittien useimmiten kulkevan Kotirannan ylitse.

Vaikka Juho on kotoisin Oulunsalosta ja Annariina Haapavedeltä, on pariskunnalle muodostunut vahva suhde Liminkaan. Ensi kerran he muuttivat paikkakunnalle vuonna 2015 ja ovat asuneet siellä vuoden mittaista Äkäslompolon-visiittiä lukuun ottamatta siitä asti.

”Meillä on niin lämmin suhde Liminkaan, että halusimme tänne takaisin. Kunnassa on hyvä ja eteenpäin menevä fiilis, ja se on lapsiperheille hyvä paikka asua. On rauhaa, luontoa, lapsille harrastuksia ja kuitenkin palvelut lähellä”, Annariina kertoo.

Kotirannassa ja tulevassa kodissa perheen aikuisilla ja lapsilla on tilaa hengittää ja harrastaa – vaikka pesue lähitulevaisuudessa kasvaakin.
Kotirannassa ja tulevassa kodissa perheen aikuisilla ja lapsilla on tilaa hengittää ja harrastaa – vaikka pesue lähitulevaisuudessa kasvaakin.

Unelmat piirtyivät paperille

Limingan vaihtoehdoista katseet kääntyivät Kotirantaan, kun Annariina aikoinaan näki aluetta esittelevän esitteen. Silloin huomio kiinnittyi ensin sijaintiin sekä hyviin kulkuyhteyksiin kylälle ja kouluun, mutta todellinen aarre löytyi paikan päältä.

Perhe oli jo varannut Kotirannasta tontin, kun silmä kiinnittyi tonttiin aivan alueen reunalla, metsän ja pellon rajalla.

”Silloin päätimme, että tuossa on meidän unelmiemme tontti ja tuohon rakennamme. Tontti oli kuitenkin varattu”, Juho muistelee.

Tontilla ei kuitenkaan näkynyt merkkejä rakentamisesta, ja sinnikäs parivaljakko tiedusteli kunnalta, voisivatko he saada tontin itselleen. Lopulta asia järjestyi aiemman varaajan ja kunnan kanssa, ja Tahkoloiden rakennushanke pääsi etenemään.

Juhon ja Annariinan kotiunelman keskeinen aines on huomattava huonekorkeus, joka mahdollistaa suuren ja monikäyttöisen parven rakentamisen.
Juhon ja Annariinan kotiunelman keskeinen aines on huomattava huonekorkeus, joka mahdollistaa suuren ja monikäyttöisen parven rakentamisen.

Unelmien tontille pitää rakentaa tietenkin haaveiden talo. Annariina kohtasi somessa talon, joka vastasi perheen toiveisiin ja sopisi tontille täydellisesti.

”Malli oli aivan ihastuttava. Piirsin siitä vihkoon oman näkemykseni, jota täydensin muilla toiveillamme, arkieteisellä ja suurella parvella”, Annariina kertoo inspiraationtäyteisestä hetkestään.

Arkieteinen on käytännöllinen lisä monilapsisen perheen arkeen kurapisteineen ja säilytystiloineen, kun taas parven on tarkoitus palvella vierastilana, toisena olohuoneena sekä rauhoittumisen paikkana – tai jos pojilta, Niilakselta, Alvarilta ja Manuelilta, kysytään, sählykenttänä.

Parvi haluttiin myös oikeasti hyötykäyttöön ja riittävän korkeaksi, ja ratkaisuna talon huonekorkeutta nostettiin. Parvi yhdessä avarien oleskelutilojen kanssa tulee huokumaan kotoisaa tunnelmaa, jopa mökkimäisellä tavalla.

”Tuskin maltan odottaa, että saamme ensi kerran vieraita valmiiseen taloon. Vien heidät välittömästi näihin oleskelutiloihin, joissa roihuaa myös takka, kodin sydän, ja ikkunasta avautuvat maisemat metsään”, Annariina uneksii.

Siinä se on: haaveiden koti harjakorkeudessaan metsän ja pellon idyllisessä taitekohdassa. Kokoa tontilla on 1 380 neliötä ja asuintiloilla parvineen 144 neliötä.
Siinä se on: haaveiden koti harjakorkeudessaan metsän ja pellon idyllisessä taitekohdassa. Kokoa tontilla on 1 380 neliötä ja asuintiloilla parvineen 144 neliötä.

Se, mikä alkoi viime talvena lyijykynäpiirroksena, kehkeytyy unelmien muuttovalmiiksi kodiksi marraskuuhun mennessä. Annariina ja Juho antoivat tehtävän haaveen toteuttamisesta paikalliselle Lakeus-kodeille ja näiden Kaikkikuuluu-ratkaisulle.

”Alussa oli fiilis, että rakentaminen on hirveä hässäkkä, mutta tämä on ollut todella helppo ratkaisu. Lakeus on hoitanut kaiken byrokratiasta ja lupa-asioista lähtien. Välillä tulee lasku, mutta muuten ei tarvitse osallistua”, Juho myhäilee.

Töissään kiireinen Juho korostaa pariskunnan etsineen vaivatonta ratkaisua, mikä onkin toteutunut: Lakeus-kotien kanssa hahmotelmat jalostuivat suunnitelmiksi ja lopulta näkyväksi, toiveiden mukaiseksi jäljeksi, ja palvelu kattaa kaiken lupa-asioista aina viimeisen pihanurmen siemenen istuttamiseen saakka.

Uutta kyläyhteisöä luomaan

Juho ja Annariina ovat erityisen innoissaan siitä, että uusi alue kerää yhteen uusia ihmisiä ja lapsille kavereita.

”Kärkiajatus Kotirantaan muutossa on, että pääsemme luomaan muiden tulokkaiden kanssa täysin uutta, omanlaistaan kyläyhteisöä. Se on jännittävää”, Juho kertoo.

Pariskunta arvostaa myös alueen väljää suunnittelua: maalaismaisuus säilyy, vaikka joskus kaikille tonteille kohoaakin taloja.

Mahdollisuus unelmien tonttiin sekä kylähengen ja haaveiden talon rakentamiseen voitti lopulta myös ne vähät epäilyt, jotka liittyivät heidän tonttiinsa.

”Talomme on paalupaikalla. Maaperä piti siis paaluttaa, mutta kunta tuli sen kustannuksissa vastaan 6 000 eurolla, kun kaikkiaan urakka maksoi 13 000 €. Silti tontit ovat täällä niin paljon halvempia kuin isommissa kaupungeissa, ettei se haitannut. Nyt ainakin tietää, että pohjat ovat kunnossa”, Juho linjaa päättäväisenä.

Kotirannan avaruus ja väljyys säilyvät myös siinä vaiheessa, kun kaikki tontit on rakennettu.
Kotirannan avaruus ja väljyys säilyvät myös siinä vaiheessa, kun kaikki tontit on rakennettu.

Tontti- ja lupa-asiat etenevät jouhevasti

Lakeus-kotien toimitusjohtaja Miika Kajula on seurannut Tahkoloiden unelmaprojektia alusta asti. Hän on tyytyväinen paitsi siihen, miten työn jälki toteuttaa alkuperäistä haavepiirrosta, myös siihen, miten nopeasti asiat ovat edenneet. Siitä kokenut rakentaja lähettää kiitoksensa myös kunnalle.

”Rakentajan näkökulmasta homma kunnan kanssa toimii. Ei edes keksi sopivia ylisanoja. Luvitus toimii ja kysymyksiin vastataan nopeasti. Tässä projektissa edetään urakkasopimuksen teosta muuttoon kuudessa kuukaudessa, ei onnistu joka kunnassa”, Kajula kiittelee.

Kajula näkee, että Limingassa viranhaltijoilla on aito halu mahdollistaa järkevä rakentaminen, ja siksi keskusteluvalmiuttakin löytyy.

”Rakennusasioissa tulokulma on hyvin asiakaspalvelumainen, ikään kuin vastakohtana virkamiesmäiselle. Keskustelu on maanläheistä, ja tieto kulkee nopeasti, jos vaikka hakemuksia tai suunnitelmia pitää muuttaa”, Kajula avaa.

Tonttipolitiikan jouhevuutta alleviivaa Limingan Tonttipörssi. Palvelu, josta näkee kaikki vuokrattavat tai ostettavat tontit.

Poikkeuksellista on, että haaveidensa tontin pääsee varaamaan ilman jonoja tai arvontoja. Toisin sanoen mielenkiintoista tonttia voi käydä katsomassa vaikka ilta-ajelullaan, jonka jälkeen sen voi hetimmiten varata.

Tutustu tarkemmin Kotirantaan ja löydä oma haaveidesi tontti Tonttipörssistä: Liminka.fi/kotiranta.

Katso havainnollinen video tontin paalutuksesta.

.