Yli 900 pe­rus­kou­lu­lais­ta jäi etä­ope­tuk­seen Pu­das­jär­vel­lä – vain pa­ri­kym­men­tä kou­lu­lais­ta lä­hi­ope­tuk­ses­sa

– Tämä tilannehan on Suomessa nyt aivan ainutlaatuinen. Ei tällaista ole ikinä ennen ollut. Nyt totutellaan uuteen ja käytetään paljon sellaisia työtapoja, joita ei ole ennen käytetty, toteaa Pudasjärven kaupungin opetus- ja sivistysjohtaja Juha Holappa koronavirusepidemian aiheuttamasta koulujen sulkemisesta ja etäopetukseen siirtymisestä.

Holapan mukaan etäkoulunkäynti on Pudasjärvellä lähtenyt sujumaan rauhallisissa merkeissä. Hän kiittääkin koulujen henkilöstöä siitä, että opetus on saatu hyvin pyörimään.

– Opettajat ovat suorastaan hartaudella suunnitelleet uudenlaista opetusta.

Suomen hallituksen linjauksen mukaisesti koululaiset siirtyivät viime keskiviikkona etäopetukseen.

Pudasjärvellä perusopetuksessa ja esiopetuksessa yhteensä 950 oppilasta. Lukiossa oppilasmäärä on 119.

Ensimmäisen ohjeistuksen mukaan kunnilla oli velvollisuus järjestää lähiopetusta sellaisille esikoululaisille sekä 1–3-luokan oppilaille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Viime keskiviikosta perjantaihin lähiopetusta annettiin Pudasjärvellä Hirsikampuksella 16 oppilaalle, Syötteen koululla kolmelle oppilaalle ja Lakarin koululla yhdelle oppilaalle. Lähiopetuksessa oleville oppilaille järjestetään myös kouluruokailu.

Sarakylän, Hirvaskosken ja Kipinän kouluilla ei ollut lähiopetusta laisinkaan keskiviikosta perjantaihin.

Perjantaina hallituksen linjausta muutettiin niin, että tarvittaessa kaikille 0–3-luokkalaisille on taattava mahdollisuus myös lähiopetukseen. Edelleen suositellaan kotiopetuksen järjestämistä.

– Jännityksellä katsotaan mitä se aiheuttaa, Holappa kommentoi tuoreeltaan perjantaina.

Etäopetukseen siirtyminen vaikuttaa myös koulukuljetuksiin. Jatkossakin Pudasjärven sisäinen joukkoliikenne toimii, mutta aikatauluja supistetaan maanantaista alkaen.

– Elämme todella poikkeuksellisessa tilanteessa eikä vastaavaa ole koettu missään vaiheessa Suomessa. Erityisen tärkeää on nyt kaikkien lähikontaktien välttäminen, Holappa painottaa.

Iijokiseutu seuraa aihetta. Lisää aiheesta muun muassa keskiviikkona ilmestyvässä Iijokiseudussa.