Kuntatalous: Pu­das­jär­vel­lä ta­lout­ta so­peu­te­taan mil­joo­nil­la ta­voit­tee­na pal­ve­lui­den ja it­se­näi­syy­den säi­lyt­tä­mi­nen – kun­ta­lii­ton pää­eko­no­mis­ti puhuu jo kun­ta­lii­tok­sis­ta

Viheralueet: Luvassa muu­ta­kin kuin nur­mi­kon­leik­kuu­ta Pu­das­jär­ven vi­her­alueil­la – skeit­ti­puis­ton ra­ken­ta­mi­nen mukana vii­si­vuo­tis­suun­ni­tel­mas­sa

Mainos: Syksyn supertarjouksena Iijokiseutu Digi 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Yh­teis­työ mennyt hyvään suun­taan – Yrit­tä­jä­foo­ru­mis­sa poh­dit­tiin Syöt­teen ja koko Pu­das­jär­ven men­nei­tä ja tulevia

Ensimmäinen yrittäjäfoorumi ei jää viimeiseksi, tapaamisessa luotettiin.
Ensimmäinen yrittäjäfoorumi ei jää viimeiseksi, tapaamisessa luotettiin.
Kuva: Toivo Kiminki

Ainakin päällimmäinen tavoite täyttyi komeasti, saattoivat Pudasjärven kehitysyhtiön toimitusjohtaja Sari Turtiainen ja yritysneuvoja Auvo Turpeinen todeta maanantai-iltana Syötteellä.

Takana oli reilu parituntinen yrittäjien ja kuntapäättäjien keskustelua ensimmäisessä Pudasjärven yrittäjäfoorumissa.

– Suunnittelimme tilaisuutta, jossa olisi hyvä keskustella alueen näkymistä ja mahdollisuuksista.

Myös uutta tekemisen meininkiä on nyt selvästi nähtävissä, Turtiainen ja Turpeinen olivat havainneet.

Erityisen tyytyväisiä he olivat siihen, että pääosassa tilaisuudessa olivat tavoitteen mukaan juuri yrittäjät.

Paikalle entisen Safaritalon tiloihin oli saapunut kutsutuista reilut 20 yrittäjää niin Kurenalta kuin Syötekylästä. Myös kuntapäättäjiä oli mukana.

Pudasjärven yrittäjien puheenjohtaja kauppias Tommi Niskanen toivoi puheenvuorossaan itsekin havaitsemansa vastakkainasettelun Syötteen ja muun Pudasjärven välissä olevan mennyttä aikaa.

Edelleen sitä kuitenkin on, ilmeni hänen esittelemänsä kyselytutkimuksen tuloksista. Syötteen ja Kurenalan yrittäjille suunnattuun kyselyyn ei tosin vastauksia ollut kovinkaan paljoa kertynyt.

Yhteistyössä on kehittämisen varaa, jos vastanneiden käsitykset ovat yleisiä. Reilusti yli puolet vastanneista piti yhteistyön tasoa Syötteen ja Kurenalan välillä enintään kohtuullisena.

Eniten ihmetystä herätti yksi palaute, jonka mukaan Syötteen ulkopuoliset yrittäjät eivät ole tervetulleita sinne. Myös käsitykset siitä, että Syötteeltä ohjataan palveluita tarvitsevia mieluummin Taivalkoskelle kuin Kurenalle, eivät paikalla olleilta tukea saaneet.

Hyvään suuntaan on menty, vakuutti teollisuusneuvos Jorma Terentjeff. Hän kertoi Syötteelle reilu vuosikymmen sitten muualta yrittäjäksi tultuaan havainneensa jopa vihamielistä suhtautumista.

– Nyt yhteistyö on hyvää. Varsinkin kaupungin puolella on saatu vauhtia päätöksentekoon. Etenkin Lumiareena on ollut kaupungilta rohkea, mutta alueelle välttämätön investointi.

Areenan merkittävyyttä emme välttämättä vielä tiedä, mutta sen ansiosta siirrytään Syötteellä uuteen aikaan, Terentjeff näki.

Hän haastoi yrittäjät huolehtimaan siitä, että uuteen taloon saadaan riittävästi toimintaa. Monien matkailupalveluiden tarjoajista on Syötteellä hänen mukaansa vielä pulaa,

Pulaa on myös paikallisista työntekijöistä, illan keskusteluissa ilmeni. Terentjeff kiitteli hisseille löytyvän hyvää ja ahkeraa väkeä läheltä, mutta muissa keskuksen toiminnoissa tilanne tahtoo olla toinen.

Myös ravintola Tuban yrittäjä Anne Mikkola harmitteli, kun ei ole monista yrityksistä huolimatta saanut paikallisia tekijöitä töihin.

– Paikallinen työvoima tulisi yrittäjälle halvemmaksi kun ei tarvitse hankkia ja osin kustantaakin työntekijän asumista, Mattila mainitsi.

Kaupungin päättäjiltä perättiin, ja sieltä vähän lupailtiinkin, tilanteeseen parannusta. Kaupunginjohtaja Tomi Timonen tosin hoksautti, ettei Syötekylään kaavoitetuilla omakotitonteilla ole ollut kysyntää.

Yksi konkreettinen asia lähti tapaamisessa liikkeelle: Tommi Niskanen ja Syötteen matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Janne Soini saivat tehtäväksi selvittää uusien linja-autoyhteyksien saamista Syötteen ja Kurenalan välille.