Vinkit videolla: Jo muutama helppo liike päi­väs­sä auttaa ja näkyy ar­jes­sa, katso videot – Syk­syl­lä käyn­nis­ty­vä Voimaa van­huu­teen -hanke tuo lii­kun­nan ikä­ih­mis­ten arkeen ja ko­tei­hin

Ylioppilaat: Pu­das­jär­ve­läi­nen kevään yli­op­pi­las Jesse Pyyk­kö­nen on toinen Suomen parhaan tut­kin­to­to­dis­tuk­sen saa­neis­ta – "Tämä oli yl­lä­tys, vaikka täh­tä­sin­kin hyviin ar­vo­sa­noi­hin"

Mainos: Läheltä näkee kauas. Tutustu Ii­jo­ki­seu­tu Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta

Wil­he­län Ko­ti­kuu­sel­la on ikää satoja vuosia – täl­lai­nen komea puu kasvaa He­te­ky­läs­sä

Wilhelän kotikuusi. Kotikuusen ympärysmitta asettuu reilusti yli kolmeen metriin. Matti Kuusiniva arvioimassa kotikuusen ikää. Ikää arvioitiin kasvukairanäytteen avulla.
Wilhelän kotikuusi.
Wilhelän kotikuusi.
Kuva: Kuusiniva

Hetekylän Kuikkalammilla (Kuikkaperä), Wilhelän pihapiirissä seisoo kaksihaarainen kuusi.

Ympärysmittaa kuusella on rinnankorkeudelta 3 metriä ja 35 senttiä. Halkaisijaltaan se on 1 metrin ja 10 senttiä. Ikää kuusella lienee 250–300 vuotta.

Kun isoisäni Daniel Wilhelm Grahn osti Rämä-nimisen tilan Kuikkalammilta 1870-luvun lopulla, alettiin taloa kutsua isännän mukaan Wilheläksi. Kuusi lienee ollut jo silloin melko korkea ja sijainniltaan sopivassa paikassa, kun kuusi on säästetty kotikuuseksi.

Kun Grahnin sukuseura perustettiin vuonna 2003, otettiin kuusi seuran symboliksi. Katsottiin, että komean kuusen kaksi haaraa kuvasivat hyvin suvun alkujuuria. Suku polveutuu kahdesta veljeksestä: Johan (Jussi) Grahn (myöh. Pesälä) ja Daniel Grahn. Veljekset syntyivät Jongun Pesälässä, jonne vanhempi veli Johan jäi asumaan Danielin muuttaessa Kuikkalammille.

Jos kotikuusta katsoo tarkkaan, huomaa sen tyveltä lähtevän vielä kolmannenkin, vähän pienemmän haaran. Sikäli kolmekin haaraa kuvastavat sukua, että Daniel Wilhelm Grahnin jälkeläiset suomensivat sukunimensä kolmeen eri muotoon: Kuusiniva, Kuusisto ja Niva.

Tänään Wilhelän kotikuusi näyttää voivan hyvin. Kovasti se tuulessa huojuu, mutta katkennut se ei ole. Toivottavasti se kestää komeana kotikuusena vielä monen sukupolven ajan.

Matti Kuusiniva,Daniel Wilhelm Grahnin pojanpoika