SYÖTE: Syöt­teen kan­sal­lis­puis­tos­sa kävi 118 000 mat­kai­li­jaa – puis­to­jen vai­ku­tus pai­kal­lis­ta­lou­teen kasvoi kä­vi­jä­mää­riä enemmän

Vastaa kyselyyn: Kuinka tyy­ty­väi­nen olet Hyvän olon keskus Pirt­tiin?

Vil­li­yrt­te­jä ja­los­tuk­seen – luonnon ke­ruu­tuot­tei­den poi­mi­joil­le tar­jol­la opas­tus­ta

Nokkonen on yksi suosituimmista luonnosta saatavista villiyrteistä.
Nokkonen on yksi suosituimmista luonnosta saatavista villiyrteistä.
Kuva: Aila Anttonen

Luonnon keruutuotteille on kysyntää, joten poiminnasta kiinnostuneille on tarjolla infoa ja opastusta Pudasjärvellä ensi viikon keskiviikkona, 21.9.

Oulun Seudun BiotalousLeader järjestää aiheesta tuolloin tiedotustilaisuuden kello 12 LAromit Oy:n tiloissa.

– Infotapahtumaan osallistuminen on maksutonta eikä sitouta mihinkään. Toivomme kuitenkin ennakkoilmoittautumisia nettilomakkeen kautta osoitteessa www.proagriaoulu.fi tai minulle soittamalla, kertoo Taimi Mahosenaho ProAgriasta.

Tilaisuudessa kerrotaan monipuolisesti tietoa luonnon keruutuotteista. Taimi Mahosenaho aloittaa tilaisuuden kello 12 avaamalla aihetta ”Paikallisesti jalostetut keruutuotteet osana biotaloutta”, sen jälkeen äänessä on LAromit Oy:n yrittäjä Anni-Inkeri Törmänen. Hän opastaa, mitä keruutuotteita kannattaa kerätä sekä kertoo eri yhteistyövaihtoehdoista keruun, jalostuksen ja markkinoinnin suhteen.

Lisäksi infossa saadaan tietoa siitä, miten keruualue saadaan sertifioiduksi luomukeruualueeksi ja mitä lupa-asioita tulee hoitaa maanomistajan kanssa. Keruutuotteita marjojen ja sienien lisäksi ovat esimerkiksi kuusenkerkkä ja luonnon villiyrtit. Iltapäivällä perehdytäänkin käytännön asioihin, kuten kasvien tunnistamiseen.

Jalostettaville keruutuotteille tarvitaan Pudasjärvellä enemmän poimijoita, koska keruusesongit kestävät vain määräajan. Pudasjärvellä on vahva keruukulttuuri ja keruu toisi lisäansioiden lisäksi monille luontaista ja virkistävää toimintaa.

Pudasjärvellä toimii jo jalostaja tällä hetkellä. LAromit jalostaa luomuvihannekset ja -mausteyrtit elintarvikkeiksi. Suurin osa luomukeruualueista on läheltä.

Marjastus ja sienestys ovat Suomessa jokamiehenoikeuksia. Suomen kaikkien luonnonmarjojen sato on hyvänä vuonna miljoona tonnia, josta poimitaan 40 000 tonnia. Suomessa kasvaa 37 syötäväksi kelpaavaa marjalajia, joista kuuttatoista poimitaan yleisesti ravinnoksi.

Valtaosa ruokasienistä kasvaa metsissä. Suomessa kasvaa noin 2 000 suursientä, joista parisataa on syötävää. Vain pariakymmentä lajia kerätään runsaammin.

Metsästä voi poimia myös niin sanottuja villivihanneksia eli luonnonyrttejä. Luonnonkasveja tai niiden osia voi käyttää esimerkiksi teeksi, salaatin seassa tai mausteena.

Suomessa on 28 luonnonvaraista kauppayrttiä. Myös metsäpuista kerätään osia ravinnoksi ja rohdoskäyttöön.