Kesäkuvakisa: Osal­lis­tu Ii­jo­ki­seu­dun ke­sä­ku­va­ki­saan ja voita hienoja pal­kin­to­ja – Katso jat­ku­vas­ti täy­den­ty­vä ku­va­gal­le­ria

Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Ii­jo­ki­seu­tu tästä!

Vil­li­si­ka, ilves, karhu ja susi Rim­min­kan­kaan ken­täl­lä – pe­to­tes­ti kertoo koiran luon­tees­ta

Jani Puolakanahon suomenlapinkoira Taavi ei pelännyt karhua, vaan yritti karkottaa sen ja suojella omistajaa asettumalla Puolakanahon ja karhun väliin.
Jani Puolakanahon suomenlapinkoira Taavi ei pelännyt karhua, vaan yritti karkottaa sen ja suojella omistajaa asettumalla Puolakanahon ja karhun väliin.
Kuva: Airmoilanen

Lauantaina Rimminkentällä testattiin 24 koiran petojensietokykyä. Koirilla testattavia petoja olivat susi, karhu, ilves ja villisika, mutta villisialla tehtävään testiin ei osallistunut yksikään koira.

Petotestauksen järjestäneen Tuija Vikströmin mukaan petotestaus on kaikille koirille sopiva luonteentestauksen keino, joka voidaan tehdä kaikille koirille rodusta riippumatta.

Testauksessa käytetään täytettyjä petoja, joihin koira reagoi samalla tavalla kuin eläviin petoihin testissä käytettävien luonnollisten hajujen, kuten ulosteiden, pesätarpeiden ja karvojen hajujen ansiosta.

Taitava ammattilainen osaa tehdä täytetyn pedon kehonkielestä aidonoloisen nimenomaan petotestejä varten. Täytetty eläin liikkuu testissä koneellisesti hitaasti koiraa kohti, eikä äänitehosteille ei ole tarvetta, sillä luonnossakin saalista vaaniva peto pysyttelee hiljaa.

Vaikka petotestauksessa käytetään eniten metsästys- ja laumaa vahtivia koiria, Vikström huomauttaa, että myös lenkkeilevä tai karkaamaan päässyt koira voi kohdata luonnossa pedon.

Käyttämällä koiran testissä omistaja oppii, miten koira reagoi kuhunkin petoeläimeen.

Tämä auttaa ihmistä myös huomaamaan, mikäli koira havaitsee metsässä lähistöllä liikkuvan pedon.

Koirien reaktiot pedon läheisyydessä vaihtelevat laidasta laitaan – koira voi paeta, pitää pedon paikoillaan tai koettaa karkottaa sen. Pahinta on, jos koira lamaantuu eli menettää toimintakykynsä.

Jotkut koirat taas ovat uhkarohkeita, ja saattavat jopa käydä pedon kimppuun. Tällaisissa tilanteissa koiralle käy yleensä oikean pedon kanssa huonosti.

Toiset ovat arkoja, mutta saattavat nekin yllättää testissä ja koettaa karkottaa pedon.

– On mielenkiintoista seurata oman koiran lisäksi myös muiden koirien suoritusta. Jokainen koira on tässäkin yksilö ja toimii omalla tavallaan, Vikström kertoo.

Vikströmillä itsellään on 5-vuotias sekarotuinen koira Läppä, jonka hän on käynyt testauttamassa tänä kesänä Asko Sorvon petotestissä Raahessa.

– Testin tulos oli odotetunlainen, eli koira reagoi voimakkaasti jätöksiin, mutta konekarhun tullessa esiin se ei halunnut kohdata eikä haastaa petoa, vaan pakeni paikalta. Nyt metsässä luotan koiraani ja tiedän, että jos se haluaa paeta, niin silloin paetaan yhdessä. Lauantain testiin Läppä ei päässyt leikkauksen takia osallistumaan, mutta seuraavalla kerralla se testataan sudella tai ilveksellä.

Petotestaajia on Suomessa kaikkiaan vain pari. Sorvo on tehnyt testejä kahdeksan vuoden ajan, ja kokeneena testaajana hän antaa jokaiselle koirasta myös suullisen ja kirjallisen arvion, Vikström kertoo.

Koirien käyttäytymisestä kiinnostunut Sorvo toimii tänä vuonna myös yhteistyössä amerikkalaisen geenitutkimusprojektin, The Working Dog Projectin, kanssa.

Tutkimuksessa selvitetään geenien vaikutusta koirien käyttäytymiseen, mitä varten petotesteistä valitaan tutkimusprojektiin sekä rohkeita että arkoja työkoiria.

Petotestin voi järjestää käytännössä kuka tahansa, kunhan sopii asiasta testin suorittavan petotestaajan kanssa. Järjestäjä vastaa käytännön järjestelyistä ja tapahtumasta tiedottamisesta.

Vikström järjestää Pudasjärvellä seuraavan petotestin kesäkuussa, jolloin yleisö pääsee koirille puettavien älyliivien ansiosta myös seuraamaan ensimmäistä kertaa reaaliajassa koiran reagointia, kuten sykkeen nousua.

Fakta

Petotesti sopii kaikille koirille

Petotestejä voi tehdä kaiken ikäisille koirille noin 7 viikon ikäisestä ylöspäin. Koko pentue voidaan testata yhdessä ennen luovutusta.

Petotestien avulla koiranomistajat oppivat lukemaan koiransa käytöstä.

Parhaimmassa tapauksessa omistajan osatessa lukea koiraansa, voi vaaran havaitseva koira pelastaa sekä oman että omistajansa hengen.

Testit auttavat myös valitsemaan omalle koiralle sopivan koiraharrastuslajin esimerkiksi koiran rohkeustason ja palautumiskyvyn sekä työskentelykestävyyden, hermorakenteen ja kovuuden selvitessä.

Testissä koira kytketään pitkään liinaan ja ohjataan pedon aidolle hajulähteelle, mistä lähdetään kulkemaan petoa kohti. Jatkossa koira osaa reagoida haistaessaan metsässä pedon jätöksen.

Yleisimmin testataan metsästys- ja vahtikoiria, mutta myös seurakoirien testaamisesta voi olla hyötyä.

Testin kesto on aina koirakohtainen, keskimäärin testi kestää vartin verran.