Pääkirjoitus

Var­mas­ti tulee vielä juh­lan­kin aika, vaikka nyt tuntuu, että kaikki on peruttu

Viime viikonloppuna moni äiti sai lahjaksi ruusuja, kun vietettiin äitienpäivää.

Valitettavasti monet mummot eivät tällä kertaa nähneet lähimmäisiään kasvotusten, vaan onnittelulaulut soivat puhelimien ja tietokoneiden välityksellä. Varsinkin tällaisissa tilanteissa rajoitukset tuntuvat sydäntä särkevän julmilta.

Onnitteluruusujen aika on myös toukokuun viimeisenä viikonloppuna, jolloin juhlistetaan tuoreita ylioppilaita ja ammattiin valmistuvia. Tässä lehdessä on Pudasjärven ja Taivalkosken lukioissa tänä keväänä ylioppilastutkinnon suorittaneiden nimilistat. Jokainen nyt valmistuvista nuorista on varmasti valkolakkinsa ansainnut, sillä lukion kurssien suorittaminen vaatii monipuolista opiskelua. Paljon onnea upeista suorituksista!

Julkaisemme myös ammattiin valmistuvien nimet sitten, kun ne oppilaitoksista ilmoitetaan.

Valmistujais- ja ylioppilasjuhlat ovat usein iloisia sukujuhlia, joissa juhlistetaan yhtä suurta askelta kohti aikuistumista. Onneksi ylioppilaaksi valmistuminen tai ammatillisen tutkinnon suorittaminen eivät ole erillisestä juhlatilaisuudesta riippuvaisia saavutuksia, sillä tänä keväänä todistuksia ei voida ojentaa kasvotusten eikä onnitteluhalauksia antaa virallisissa, suurissa valmistujaisjuhlissa. Ainakin lukiolla on suunnitelmissa järjestää juhlallisuuksia syksymmällä.

Perheen ja lähimmäisten kesken juhlia vietetään varmasti tänä kesänäkin. On hyvin todennäköistä, että pienimuotoisia kekkereitä voidaan järjestää, jos koronatilanne ei tästä muutu synkemmäksi. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että terveys ja turvallisuus ovat juhlimista tärkeämpiä.

Suomalaiset odottavat toukokuun aikana saavansa viranomaisilta muutenkin tarkempia linjauksia siitä, miten rajoitusten purku kesäkuun alusta alkaen käytännössä toteutuu. 50 hengen kokoontumisrajoituksen noudattaminen saattaa äkkiseltään kuulostaa yksinkertaiselta, mutta erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien yhteydessä mukaan tulee helposti pari muuttujaa.