Itsenäisyyspäivä: Suomi 105 vuotta – Katso ku­va­koos­te it­se­näi­syys­päi­vän juh­lin­nas­ta Pu­das­jär­vel­lä

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Va­le­po­lii­sit taas liik­keel­lä – poliisi va­roit­taa soit­te­le­vis­ta häi­käi­le­mät­tö­mis­tä hui­ja­reis­ta

Poliisina esiintyvät huijarit soittavat iäkkäille ihmisille ja yrittävät urkkia pankkitunnuksia.
Poliisina esiintyvät huijarit soittavat iäkkäille ihmisille ja yrittävät urkkia pankkitunnuksia.
Kuva: Toivo Kiminki

Oulun poliisilaitoksen alueella on jälleen tapahtunut valepoliisihuijauksia ja niiden yrityksiä. Poliisina esiintyminen ja siihen liittyvä huijaaminen eivät ole siis loppuneet mihinkään, vaan varsinkin ikäihmisiltä on yritetty puhelimessa kysellä verkkopankkitietoja.

Poliisina esiintyvät huijarit soittavat iäkkäille ihmisille ja yrittävät urkkia pankkitunnuksia. Oikea poliisi ei koskaan kysy käyttäjätunnuksia, salasanoja tai avainlukuja puhelimitse.

– Tekijä on taitava puhuja, hän osaa reagoida kysymyksiin ja vastata niin kuin oikea poliisi vastaisi, kertoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista.

Vanhempi väestö luottaa poliisiin, eikä puhelimeen vastaajalla välttämättä käy mielessä, ettei soittaja ole oikea poliisi. Uskottavuus onkin rikollisten vahvuus, jonka avulla he onnistuvat rakentamaan luottamuksen puhelun aikana. Tämä on kuitenkin täyttä valetta, eikä tunnuksia pidä missään tapauksessa kertoa, Kiiskinen jatkaa.

Kiiskinen kehottaa ikäihmisten läheisiä puhumaan asioista avoimesti:

– Puhukaa, kertokaa ja varoittakaa, sitä ei voi koskaan tehdä liikaa, niin häikäilemättömiä nämä rikolliset ovat. Mieluummin kannattaa lopettaa puhelu tylysti kesken, kuin altistaa itsensä törkeälle huijaukselle.