Joko luit: Pu­das­jär­ven Ryh­mä­ko­ti Kort­tees­sa alkoi uusi ak­tii­vi­sem­pi arki – tältä näyttää vas­ta­val­mis­tu­nees­sa ko­dis­sa, joka on asuk­kai­den mie­les­tä unel­mien täyt­ty­mys

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Uutta ja vanhaa Kipinän kou­lul­la – re­mont­ti ja laa­jen­nus ovat val­mis­tu­neet ja ky­lä­kou­lun väki viihtyy mai­nios­ti

Järjestäjät pitävät huolen, että luokka pysyy siistinä. Adessa Semin, Vappu Riepula, Mona Sääskilahti ja Tilda Oinas-Panuma ovat innoissaan uudesta luokastaan. Ruokasalitila yhdistää uuden ja vanhan, esillä on 1930-luvulla rakennettu vanhan puolen päätyseinä. Koulun laajennusosan pinta-ala on noin 330 m² ja päivähoidon tilan laajennusosan pinta-ala on noin 60 m². Koulu on uudistunut myös ulkopuolelta. Näkyvin uudistus on kahteen vanhaan sisäänkäyntiin rakennetut katokset. Sateen ripsutellessakin ollaan nyt välitunneilla ulkona. Välituntien pakkasraja nostettiin -18 asteeseen. Teknisen työn eli kovien käsitöiden luokka remontoitiin salin viereiseen luokkaan. Täysin uudesti varusteltu tila otetaan pian käyttöön. Hannu Elo pitää 5-6-luokkalaisille kuvaamataidon tuntia uudistetussa luokassa, joka sijaitsee koulun vanhimmassa, 1930-luvulla rakennetussa osassa. Uudet luokat ovat valoisia ja viihtyisiä. Kalustusta voi helposti liikutella moneen muotoon. Luokista löytyy sohvakin. Kipinän kouluun on ilmestynyt myös useampi sohva. Koulun uusin osa kuvassa vasemmalla. Myös vanhan puolen luokkien varustetaso on parantunut. Toiseen luokkaan on saatu älytaulu ja toiseen luokkaan iso näyttö. Koulun uusin osa valmistui syksyllä. Koulun vanhin osa sai uudet rappuset ja katoksen sisäänkäynnin eteen. Vanhan puolen käytävälläkin on uusia liikuteltavia kalusteita. Edessä näkyy oviaukko vanhaan keittiöön, jossa on nyt ryhmätyötila ja kulku uudelle puolele. Liikuntasaliin asennettiin uudet auviovisuaaliset laitteet, kuten videotykki, valokangas ja kohdevalot. Salissa on uusi kääntyvä lava. Vanhan puolen ryhmätyötila. Vanhan puolen luokkaan uusittiin kalusteita. Ryhmätyötila entisen keittiön kohdalla. Uusi, nyt 0-1-luokkalaisten kotiluokkana toimiva luokka. Uusien luokkien varustelu on erinomainen. Kalusteet ovat suomalaisia. Uuden puolen käytävä, jossa on kivoja penkkejä ja kirjavaunuja. Luokkien pehmokuutioita. Istuintyynyjä. 3-4-luokkalaiset esittelevät uutta luokkaansa. Järjestäjät huolehtivat uusien luokkien siisteydestä. Ruokailu on päättynyt ja oppilaat juosseet välitunnille. Ruoka- ja monitoimisali.
Järjestäjät pitävät huolen, että luokka pysyy siistinä. Adessa Semin, Vappu Riepula, Mona Sääskilahti ja Tilda Oinas-Panuma ovat innoissaan uudesta luokastaan.
Järjestäjät pitävät huolen, että luokka pysyy siistinä. Adessa Semin, Vappu Riepula, Mona Sääskilahti ja Tilda Oinas-Panuma ovat innoissaan uudesta luokastaan.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Koulunkäynninohjaaja Senja Pähtilä soittaa keskusradiosta melodian välitunnin päättymisen merkiksi. Kipinän koululaiset juoksevat pihalta sisälle – on aika palata happihypyltä opintojen pariin.

Tänä syksynä koulutyö aloitettiin Kipinässä historiallisissa tunnelmissa: kyläkoulun mittava laajennus ja remontti valmistuivat. Tunnelmat ovat koululla korkealla, niin kuin on uuden ruokasalin kattokin.

– Onhan tämä aivan upea juttu! Huikeaa, että kaupunki satsaa kyläkouluun näin paljon. Joka aamu on mukava tulla töihin, rehtori Anne Punkeri iloitsee tyytyväisenä.

Henkilökunta on huomannut myös oppilaiden arvostavan uutuuttaan kiiltäviä tiloja, kalusteita ja opetusvälineistöä. Kolmos- ja nelosluokan ovessa asiasta muistutetaan lapulla, jossa kehotetaan jokaista siivoamaan jälkensä.

Uusimmat luokat ovat 0–1-luokkalaisten ja 3–4-luokkalaisten kotiluokkia, mutta kaikki oppilaat pääsevät opiskelemaan niissä. Myös iltapäiväkerho pidetään uudella puolella.

Viime lukuvuotena Kipinässä opiskeltiin poikkeusoloissa, kun esimerkiksi keittiötä ei voinut käyttää normaalisti ja ruokakin syötiin kertakäyttöastioilta.

– Kaikesta selvittiin ja hyvää kannatti odottaa, Punkeri tiivistää ja muistelee, kuinka kesäloman jälkeen palattiin uudistettuun kouluun, jossa tavarat oli kasattu vanhalle puolelle. Nyt kaikki on jo löytänyt paikkansa.

Koulun uusimmassa osassa sijaitsevat kaksi luokkahuonetta, keittiö, opettajainhuone sekä monitoiminen ruokasali. Punkerin mukaan arjessa näkyvin muutos onkin juuri ruokasali, jonne kaikki koululaiset mahtuvat hyvin syömään. Siellä voi myös järjestää tarpeen mukaan erilaisia tilaisuuksia.

Henkilökunnan mukaan salissa on hyvä akustiikka eikä melutaso nouse korkeaksi, vaikka siellä on yhtä aikaa paljon lapsia. Lisäksi tilassa ruokailevat samassa rakennuksessa sijaitsevan Kipinän ryhmiksen hoitolapset. Ruokahuoltoa pyörittää jo totuttuun malliin Niemitalon väki, ruuan tarjoilusta ja tilojen siistimisestä vastaa Jenni Koistinen.

Uutta koulua voi hyvin kuvailla sanoilla viihtyisä, kotoisa ja sopivasti moderni. Remontin myötä koko koulun audiovisuaaliset laitteistot uudistettiin, ja samalla pystyttiin ottamaan iso harppaus digimateriaalien käytössä. Nyt joka luokassa on joko älytaulu tai iso näyttö.

Myös salin varustustaso nousi selvästi, kun sinne saatiin puolapuiden takaa esiin käännettävä lava, vaikkapa juhlien järjestämiseen soveltuva kohdevalaistus sekä videotykki valkokankaineen. Täysin uusi teknisen työn luokka remontoitiin salin viereiseen luokkaan. Lisäksi koululla on pieni lepohuone entisen keittiön kohdalla sekä muutama viihtyisä ryhmätyötila.

Uudisrakennuksen myötä koulun tilat laajenivat huomattavasti, mikä on vaikuttanut myös koulun toimintatapoihin. Isoissa tiloissa valvonta on vaikeampaa, joten linjauksia on tehty esimerkiksi sen suhteen, missä oppilaat milloinkin voivat aikaa viettää.

– Paljon on jouduttu miettimään asioita uusiksi, Punkeri viittaa muun muassa turvallisuuteen ja työrauhaan.

Remontin aikana ulkona liikkumista jouduttiin rajoittamaan, mutta nyt tilanteeseen on tullut selkeä muutos. Nyt välitunneilla ollaan ulkona eikä sateen ripsuttelukaan hidasta menoa.

Kyläkoulu kasvoi

Kipinän koulun laajennus ja remontti ovat valmistuneet tänä syksynä.

Laajennuksen jälkeen koko rakennuksen kokonaisbruttoala on noin 900 neliömetriä.

Koulussa on muun muassa neljä luokkahuonetta, monitoiminen ruokasali, liikuntasali, teknisen työn luokka, opettajainhuone, keittiö ja ryhmätyötiloja.

Pääurakoitsija oli Rakennusliike Asuntoinsinöörit Oy.

Hirret toimitti ja pystytti Kontiotuote Oy.

Hankkeen kokonaiskustannukset olivat noin 1,6 miljoonaa euroa.

Koulun henkilökunta pääsi vaikuttamaan muun muassa tilaratkaisuihin ja kalustevalintoihin.