Ufo­ta­ri­naa ää­ni­aal­loil­la – Osmo Ran­ta­pel­ko­nen teki vauh­dik­kaan ufo­kuun­nel­man Syöt­teel­tä

Netissä on julkaistu vauhdikas kuunnelma Syötteen alueen ufotarinoihin liittyen. Taivalkoskella kymmenisen vuotta sitten elinkeinojen kehittämistoiminnassa ollut Osmo Rantapelkonen tekee muun muassa YouTubeen kuunnelmia ja musiikkia. Hän työskentelee mainostoimistossaan.

– Aika ajoin nämä ufojutut pulpahtelevat esille. Tunnen Pudasjärveä kohtaan sympatiaa ja onhan äitini Pudasjärven Hetekylältä kotoisin.

Tarinan ajatuksen Rantapelkonen sai puolikymmentä vuotta sitten suunnitellessaan siitä lehtiin kesädekkaria.

– Se ei kuitenkaan toteutunut. Kun nyt Podcastit yleistyivät, niin ajattelin tehdä sellaisen ihan tekemisen ilosta.

Tekemistä edesauttaa se, että Rantapelkosella on studiotasoiset laitteet itsellään.

– Tarina on herättänyt kiinnostusta. Siitä on nyt kahdeksan jaksoa valmiina. Kaikkiaan jaksoja tulee kaksitoista.

– Seuraajia ei vielä kovin montaa ole, mutta saamani palautteen mukaan niitä on oikein mukava kuunnella.

Kuunnelmia saattaa tulla julkisuuteen lisääkin.

– Nyt kirjoitan yhtä uutta tarinaa.

Osmo Rantapelkonen tekee Podcast-kuunnelmia sekä musiikkia. Kymmenen vuotta sitten hän toimi Taivalkoskella elinkeinojen kehittämistehtävissä.
Osmo Rantapelkonen tekee Podcast-kuunnelmia sekä musiikkia. Kymmenen vuotta sitten hän toimi Taivalkoskella elinkeinojen kehittämistehtävissä.
Kuva: Osmo Rantapelkonen

Tarina perustuu 1970-luvulla kohua herättäneisiin Syötteen ufohavaintoihin.

– Pudasjärven ufoiksi kutsuttiin valoilmiöitä ja lentäviä esineitä, joita monet ihmiset kertoivat nähneensä Pudasjärven alueella ja sen lähistöllä Pohjois-Pohjanmaalla 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa. Havaintoja ilmoitettiin eniten tammikuussa 1971. Suurin havaintojen alueellinen keskittymä oli Särkivaarassa, nykyisessä Syötekylässä, Iso-Syötteen ympäristössä.

– Pudasjärven ufohavainnot uutisoitiin melko näkyvästi. Kyseessä lienee ollut Suomen historian laajamittaisin ufoaalto. Ajallisesti siihen liittyi myös Kuusamossa nähty Saapungin valopallo.

Rantapelkonen kertoo, että samoihin aikoihin nähtiin myös Limingassa vastaavia ilmiöitä.

– Ufotutkijoiden ja lehdistön kiinnostus Pudasjärven ufoihin heräsi syyskuussa 1969 tehdystä havainnosta. Sen jälkeen seudulla kävi ufotutkijoita muualta Suomesta ja Ruotsista. Julkisuudessa esiteltiin myös valokuvia, joiden väitettiin esittävän ufoja. Muutamat ihmiset kertoivat kohdanneensa humanoideja. Pudasjärven ufojen herättämään julkiseen keskusteluun otti näkyvästi osaa myös tiedemiehiä, jotka kommentoivat väitettyjä havaintoja ja todisteita skeptisesti. Eräät tahot yrittivät löytää Pudasjärveltä uraania ufohavaintojen innoittamina.

Suomalainen tarinan kertoja tapaa työmatkallaan Lontoossa Suezilla palvelleen englantilaisen rauhanturvaajan, jolla on ollut suomalainen asetoveri. Brittimies on saanut häneltä kirjelähetyksen, mutta suomea osaamattomana hän ei osaa sitä lukea. Niinpä hän pyytää tarinan kertojaa avuksi. Lähetyksen sisältö osoittautuu arkaluontoiseksi, minkä vuoksi kertoja ajautuu salaisuuden selvittämiseen. Asia liittyy Pudasjärven ufohavaintoihin ja niiden syihin. Vieraan planeetan alus joutuu laskeutumaan Syötteen alueelle haudatakseen tilapäisesti yhden kuolleen jäsenen kolmihenkistä miehistöstään. Heidän tarkoitus on hakea myöhemmin vainaja kotiin isommalla aluksella. Tässä syy, miksi ufohavaintoja tehtiin.

Maahanlaskun seurauksena alus vaurioituu ja siksi sen on tehtävä pakkolasku pian nousunsa jälkeen. Asian arkaluontoisuus liittyy keskeisesti tähän, sillä suomalainen (entinen) rauhanturvaaja on korjannut aluksen mutta ei voi sitä paljastaa mediakohun vuoksi. Kuitenkin niin kahdesta lentäjästä kuin aluksen korjaajasta on otettu jostakin syystä valokuva, jota eri tahot tavoittelevat sen ainutlaatuisuutensa vuoksi.

Tarinan kertoja haluaa asiasta lisätietoja ja sotkeutuu yhä syvemmälle tapahtumiin. Tarinassa vieraillaan niin Pudasjärven ufopaikkakunnalla kuin Lontoon sykkeessä kertojan liikemiestaustasta johtuen.

– Tarina on harmitonta viihdettä ja täyttä fiktiota mutta se voi olla myös totta – kuten Orson Wellesin Maailmojen sota. Teksti on siistiä ja se sopii kaikenikäisille.