Urheilu: Pu­das­jär­vel­tä ko­toi­sin oleva Henna Van­ha­nen työs­ken­te­lee yöt OYSin päi­vys­tyk­ses­sä ja nukkuu päivät – Neljän lapsen äiti on yli­voi­mai­ses­ti Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan

Tapahtumat: Van­hus­ten­vii­kol­la iästä tehdään numero – Pu­das­jär­vel­lä on tar­jol­la mo­ni­puo­li­ses­ti oh­jel­maa ja toi­min­taa

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tyk­ky­läi­nen ja pari muuta pu­das­jär­vis­tä fil­mi­täh­ti­nä – rans­ka­lai­nen do­ku­men­ta­ris­ti ku­vaus­ryh­mi­neen Siu­rual­la

Pohjolan enkelin materiaalia kuvattiin isolla joukolla Siuruan sumuisissa maisemissa viime viikolla. Marja-Leena Tykkyläinen saattoi huoahtaa kesken neljä tuntia kestäneen kuvausurakan.
Pohjolan enkelin materiaalia kuvattiin isolla joukolla Siuruan sumuisissa maisemissa viime viikolla.
Pohjolan enkelin materiaalia kuvattiin isolla joukolla Siuruan sumuisissa maisemissa viime viikolla.
Kuva: Kari Tykkyläinen

Viime keväästä lähtien suunnitteilla ollut ranskalaisen ohjaaja Jean Michel Rouxin hanke perehtyä suomalaisuuden syvimpään olemukseen elokuvallisin keinoin toi kuuden hengen kuvausryhmän Siurualle viime viikolla.

Kohteena oli taiteilijapariskunta Kari ja Marja-Leena Tykkyläinen. He valikoituivat mukaan kesällä lukuisista suomalaisista tehtyjen haastattelujen pohjalta. Mahdollisesti pari muutakin pudasjärveläistä on pääsemässä mukaan elokuvaan.

Tuo elokuva on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden virallista ohjelmaa. Sen ensi-ilta on vuoden kuluttua syksyllä.

Mahdollisesti pari muutakin pudasjärveläistä on pääsemässä mukaan elokuvaan.

Ohjaajan lähtökohtana on kuvataiteilija Hugo Simbergin kuuluisa maalaus Haavoittunut enkeli. Se voitti kymmenen vuotta sitten Ateneumin taidemuseon järjestämän Maamme taulu-äänestyksen.

Pohjolan enkeli-elokuvassa Roux panee valitsemansa henkilöt katsomaan tuota taulua ja pohtimaan sen merkitystä itselleen.

Ohjaajan käytössä Siurualla tehdyissä kuvauksissa oli suomalainen ryhmä. Kari Tykkyläinen, joka ei ollut ensimmäistä kertaa muiden kuin oman kameransa edessä, naureskeli tarkkaa työtä tehdyn.

– Siitä en kuitenkaan mallia aio ottaa omiin Tykylevitseihini. Minulla on oma tapa toimia ja elokuva-ammattilaisilla omansa.

Mies nauraa tuottaneensa lieviä hankaluuksia kuvauksiin, kun ei oikein muistanut hänelle tehtyjä vuorosanoja. Ne oli kirjoitettu keväällä tehtyjen haastattelujen pohjalta.

Homma kuitenkin saatiin kunnialla hoidettua. Lisäksi Tykkyläinen kertoi esittäneensä yhden biisin, veistäneensä ja yhdessä vaimonsa Marja-Leenan kanssa demonstroineensa enkelin kanssa painia.

Sen verran Kari Tykkyläinen roolistaan paljastaa, että kertoo vuorosanoissaan siitä, mitä on olla päähänpotkittu, mutta taisteleva taiteilija Suomessa.

Sen, mitä mieltä tuo taiteilija on Pudasjärvestä ja sen päättäjien suhtautumisesta kulttuuriin, mies lupaa paljastuvan vasta elokuvaa katsoessa.

Jo ensi keväänä on tulossa esitettäväksi Ylen vuosia kuvattu dokumentti Kari Tykkyläisestä. Pienellä varauksella hän tosin siihen suhtautuu, vaalikaranteeni kun voi vielä aikatauluja muuttaa.