Lomautukset: Opet­ta­jien lo­mau­tuk­set siir­ty­ne­vät syksyyn – OAJ:n valitus hal­lin­to-oi­keu­den kä­sit­te­lys­sä

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Tukes muis­tut­taa suo­ja­la­sien tär­key­des­tä myös kat­so­jil­le ilo­tu­lit­tei­ta am­mut­taes­sa – ilo­tu­lit­tei­den ai­heut­ta­mien sil­mä­vam­mo­jen määrä kas­va­nut viime vuosina

Tukes muistuttaa varovaisuudesta ilotulitteita ammuttaessa. Ilotulitteiden aiheuttamien silmävammojen määrä on ollut kasvussa viime vuosien aikana.
Tukes muistuttaa varovaisuudesta ilotulitteita ammuttaessa. Ilotulitteiden aiheuttamien silmävammojen määrä on ollut kasvussa viime vuosien aikana.
Kuva: Pekka Aho

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa varovaisuudesta uudenvuoden ilotulitteiden käsittelystä, sillä ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat ovat lisääntyneet jo kahtena vuonna peräkkäin.

Vuodenvaihteessa 2021–2022 Suomessa yhteensä 21 henkilöä sai silmävamman, kun sitä edeltävänä vuonna silmävammoja oli 11 ja kahta vuotta aiemmin vain viisi. Tukes korostaa tiedotteessaan, että silmävammat voitaisiin parhaiten välttää käyttämällä suojalaseja.

Suojalasit ovat paitsi pakolliset tulitteiden ampujille, mutta niiden käyttöä suositellaan myös ilotulitusten katsojille. Tukesin mukaan noin puolet silmävamman saaneista oli viime uutenavuotena ilotulitusten katsojia ja osa vammautuneista oli lapsia ja nuoria.

Suomen Silmälääkäriyhdistyksen tilastojen mukaan silmävammojen määrä on pitkällä aikavälillä laskenut, mutta vammojen määrä vaihtelee vuosittain. Silmävammojen lukumäärä oli vielä huomattavasti nykyistä suurempi ennen vuotta 2010, jolloin suojalaseista tuli pakollisia lainsäädännön rajoituksien myötä.

Silmävammoja ovat viime vuosina saaneet myös lapset ja nuoret, joista osa oli itse sytyttänyt ilotulitteita. Tukes muistuttaakin, että räjähteiksi luokiteltujen ilotulitteiden käyttö on sallittua vain täysi-ikäisille ja niitä ei missään tapauksessa saa antaa lasten käsiin.

Suojalasien lisäksi riittävä etäisyys tärkeää

Puolet silmävamman saaneista oli ilotulitusten katsojia, jotka olisivat hyvin todennäköisesti välttyneet vammoilta suojalaseja käyttämällä. Useimmissa tapauksissa loukkaantuneiden mukaan ilotulite oli kaatunut ja lentänyt heitä kohti. Tämän vuoksi Tukes muistuttaa myös riittävän turvaetäisyyden pitämisestä tulitteisiin.

– Ilotulitteen kaatumisen voi estää noudattamalla käyttöohjeita ja tukemalla padat huolellisesti vaikkapa kivillä, sanoo Tukesin ylitarkastaja Jonas Sjelvgren.

Etenkin vanhempien on syytä huolehtia siitä, että lapset pysyvät ilotulitteista riittävän kaukana. Ilotulitteet saattavat joskus lentää väärään suuntaan ja aiheuttaa varaa sivullisille.

Tukes huomauttaa tiedotteesaan myös, etteivät mitkä tahansa lasit eivät suojaa silmiä samalla tavalla kuin oikeat suojalasit. Suojalaseissa pitää myös hankittaessa olla muun muassa CE-merkintä, valmistajan tiedot ja käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi, ja niiden on oltava tarkoitettu suojautumiseen kipinöiltä, roiskeilta ja sinkoilevilta irtokappaleilta.